用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀 ...
樓主: ksli312
go

自行 嘉諾撒聖家書院 Vs 聖母玫瑰 Vs 寳血會上智 點揀好?   [複製鏈接]

ksli312 發表於 18-5-30 17:07
其實並沒有120人的, 二女現在五年級全級只剩少於110人, 頭40名已經係多過3份1,
估計B2係41至80名,  

還未計算自行有43位有機會會收聖小band 1生

ksli312 發表於 18-5-30 17:37
有,已計, 兩間級頭15, 共30名係自行時有部份會入左聖家書院,
我相信聖家書院唔會用晒D自行位去盲目咁收聖 ...
以我覺得, 如是級頭15個d, 9成會揀書院, 一定博出面B1A B1B校, 因大抽獎究乙一隱入番書院, 如出面勁個D B1生, 都多數未必會用自行位揀書院,

自行位43個, 大抽獎直屬位77個, 加埋120個, 兩間聖小學生約加埋210人, 當1/3計 BAND1 + BAND 2 共140人, 兩間加埋保守25人走, 剩番115人, 當外來生入有20人入書院, 都是欠5個位

書院4班共140人, 扣除自行位直屬位120個, 仲有20個在大抽獎可抽.

ksli312 發表於 18-5-30 18:22
你條數唔啱, 唔計聯繋位, 只得12個大抽獎位, 甲部果2個位好難中, 仲有8個叩門位留俾叩門用

外面競爭好 ...

收吾收得哂band 2生真係要睇band1有幾多人在自行比其他學校收左。以我所知舊年九龍塘有23~24個入左其他band1中學,書院有58個。當然都未必收得哂band 2,但應吾會一半band2都收吾哂。

ksli312 發表於 18-5-31 09:12
你講得一D都無錯,所以 B2生入唔入得返聖家書院就真係要睇下抽咩冧把,而唔係睇下佢考第幾,
隨時B2頭入唔到, ...
聽上年家長講, 有位B2生抽唔入, 但個女成績都唔差, 可能是B2頭個批, 小學部同書院講返後收左, 應該是用叩門位收返.  

我諗睇每個班主任點講, 我女兩年(小5小6)同一班主任都是講大約在邊個banding.

Eat_Sleep_Play 發表於 18-5-31 17:05
我有朋友讀聖家(九龍城),今年升中,佢話九龍塘聖家有4班,九龍城聖家有3班,每年兩間學校各升一班上中學, ...
唔會各一班上書院咁少喎! 聽上年家長講九龍塘每班至少一半上番書院.

‹ 上一主題|下一主題