用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 ...
樓主: WinChi
go

零九年九月入讀小一,沙田91網請大家交流一下選校心得 [複製鏈接]

原帖由 WinChi 於 08-8-27 16:17 發表
我女係保良局吳多TAI 幼稚園 讀
我覺得呢間不幼稚園不錯

WinChi,

你囡囡讀邊一班架 ? 我囡囡係吳多泰下午E班架
哈哈

原帖由 WinChi 於 08-9-10 09:02 發表

我女係讀上午江老師那班,雖則唔同班,但大家交流下,今個星期五  5.30 家長會‥你會來嗎?

winchi

Winchi,

吳多泰討論區未見過你, 你可以到個邊大家交流下, 堯豬媽媽都係上午班江老師, 我囡囡下午班都係江老師
星期五d時間唔係好就, 公司請假就要半日
所以叫左daddy 去聽, 佢d時間自由d
我心水係"胡素貞"
哈哈

原帖由 香香 於 08-9-18 10:34 發表
我朋友就派左入聖心喇. 要教快半年既野. 仲要聽講都幾深比沙官仲要深. 知既係咁多喇!!

我老公讀過胡上. 所以都想報. 但係咪真係咁好呢? 因為唔想出到沙田咁遠讀?

cky:

可以分享有咩好嗎? 因為睇左好多綱頁胡素貞 ...

其實我都係聽口碑, 而且沙呂, 沙官又未輪到自己
見"胡素貞" 係第一城, 環境幾清靜, 交通又方便, 咪想選佢
哈哈

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-7 17:28 發表

其實朱小換了校長後, 功課的確是少了很多. 這是真的.

我個仔就是跨過 2 位校長的任期..
這點我是較清楚的.

不明白仍有家長指目前是多功課.可能她們不知在 2 年前己換了校長吧.

反而是漢森換了校長後, 現在反而 ...

HPChingChingma,

請問你小朋友0個時係唔係讀吳多泰呢 ?????我個囡讀緊,
入左表去朱小, 希望第一輪收左就唔洗煩
哈哈

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-14 22:12 發表

YES

江老師 , 2 位陳老師 , SO 主任多好嗎 ??

朱小的外圍環境比其他同網小學為略差.
但是一所好好的學校. 對精英學生加以培育.
但對學習稍差的同學又會有好好的關顧.

我對仔 女, 剛剛在此校有此比 ...

HPChingchingma,
我個囡今年班主任係江老師, 因為佢坐校車關係, 我對學校老師較少接觸, 但囡囡會講返學校生活俾我聽, 佢都好喜歡所有老師, 特別是K2 時的陳老師
哈哈

原帖由 HPChingchingma 於 08-11-26 12:07 發表

係 統一派位, 仍將朱小放首選,  也唔好彩的話, 都不能獲得學位, 如果家長一定早回幼稚園,  要求校長給寫推薦信的.  .但往年這個情況仍是很多. 但始終是有該幼稚園的小朋友, 在此途徑最終也可入到朱小的.

問題是 ...

HPChingchingma,

我個囡囡入左朱小啦, 今日去左註冊, 想問下多唔多新移民吖
哈哈

原帖由 WHJ 於 08-11-26 09:27 發表
I want to know what is yr kid's Kindergarten ar?  my son is in PLK Ng Tor Tai,  will he easier to be accepted by Chee Jeeg Yin?

WHJ,

我個囡囡都係讀吳多泰, 第一ROUND 朱小收左, 佢本身得15分
哈哈

原帖由 WinChi 於 08-11-26 16:35 發表

CKY 和  WHJ
小女都係吳多x    請問你地係邊班   邊位班主任 ?

下午班 , 江老師
哈哈

原帖由 WHJ 於 08-11-27 09:51 發表
My son is 2c, in pm, Ms. Wong is his 班主任 ar...
seems heres have many parent choose Chee Jeeg Yin,  can you tell why don't choose Siu Hon Sum le??

because I will choosing school next yr, and wnat t ...

WHJ,

以下只是個人意見

1) 對我黎講, 朱小較方便, 可以搭馬鐵帶佢返學, 可以有少少親力親為的感覺 但放學都要坐校車(因為而家搭校車,對老師及同學仔的認識都冇咁深, 如果帶佢返學, 會了解多D)
2) 聽取了多方面意見, 朱小評語較好, 校長比較有幹勁
哈哈

原帖由 WHJ 於 08-11-27 14:57 發表
cky,

多謝你的意見,  

我都係想揀朱正賢多d, 因為蕭漢森真係好吾就腳, 如何吾係住係穂禾苑的話,都麻煩.

但我住得比較近第一城,  循道 (近帝堡城同廣源),   朱正賢 同胡素貞上午校呢,  你有冇咩意見呀??

WHJ

...

WHJ,

最初我揀小學, 只有朱小同胡素貞上午校係我目標範圍內,
點解我會選朱小

因為胡上冇開放日, 只有睇宣傳單張, 可能佢地冇必要SELL 間學校掛(我鐘意佢又係口啤好,又係CITYONE內, 環境清靜) 而去完朱小開放日後, 見佢地D教學係比較先進, 因為保良局係有政府資助, 會比胡上優勝, 所以我選左朱小
哈哈

原帖由 pennyma 於 08-12-3 22:37 發表
請問我女只有15分有沒有機會在自行收生階段入到朱正賢呢?此校收生競爭大嗎?

有機會, 我個囡都係15分自行收生入左 (現讀保良局幼稚園)
哈哈
‹ 上一主題|下一主題