用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 約政府語言治療,排到2013年
樓主: nokia6300
go

約政府語言治療,排到2013年 [複製鏈接]

係咪傻ka....咩services呀!!
最後冇book到,佢地叫我可打去問邊間會快d,請問有冇家長可以share一下?kln hospital會唔會快d呢?
   0    0    1    0

回覆 6# Jac_chue 的文章

係呀,我仔係pwh覆診,個dr好好人,一直都知阿仔有delay,我今次一開聲就寫左2封refer letter 比我,一封見兒科(我想排ot),一封直接排st,我好趕由沙田番去瑪加烈,比左期見兒科(出年2月),再去排st,就係咁喇...仲要個d人不停睇我封信,慢慢串d字比個st聽得(over the phone),又係咁講話20個月大,唔知咩意思,黑口黑臉的,有時真係唔怪得我地好討論d公務員........

其實我仔開始左私人st,我一心排定gov't,希望有d可以慳番d姐,我呢排計番阿仔做training既$$$.....嘩!"黑"死我啦!!!!私人真係好貴呀!

回覆 5# pipi331 的文章

咪係lor,我仔都係用刑筆撩到幾劃,拿到個 clip 又話ok wor.....真係唔得你死

回覆 13# apple~y 的文章

我都好認同呢點的,不過好奇怪,有時治療c又真係有一套wor,好似我仔咁,一直都有問佢"要唔要呀?",都唔答,上左一堂st,個治療c問左幾次,阿仔又答到wor!!!!

不過同阿仔返training,真係最重要係媽媽從旁學下d技巧點樣係屋企教,我覺得1:1咁貴,就係買呢d service 了!!

回覆 10# pollybell 的文章

hi pollybell,

你仔幾叻仔wor,加油啦!!
其實我當初真係信政府d dr,"慢d唔緊要,有快有慢......."唉!!!激死人呀!我都好明阿公資源好 limited,不過真係好唔 fair,有一位家長個女有d似我仔,又係咩都慢,佢女女好似差唔多9個月先坐穩,係咁"lur"就refer 左係政府做 pt,又有按摩,而家阿女行得好穩啦!!

我就係唔明,我仔當時又係好大個先坐得搵,咩反身,爬,全部都好慢,係咪一定要好似d大陸家長咁死"lur"就有!!!!!當時冇人發現阿仔係低肌張,好啦,係都要佢足18月唔可以 free hand 行加我over the phone喊到顛,先 refer 比我,真係好討厭呀!

係heep hong 個pt話,佢地以前好小收細仔的,多數都 over 3yrs的,因係gov't 都好快refer到 services,係呢幾年太多人,根本d bb都唔可以係佢地既黃金期得到合適的 training,finally,所有e,s,i services都要等,outcome 係大細仔,gov't 同 private 既 services 都係要排 lor!!!

回覆 18# apple~y 的文章

can you share how to teach our kids to know words?? my son can recongize some objects like apple, aeroplane....etc. however, he shows no interest in words/figure??

回覆 21# pipi331 的文章

tks for sharing,不過呢類訓練阿仔都慢慢pick up到,反而我想問點樣教到佢認字呢?如1,2,3, a,b,c 呢d...好明顯佢對picture有interest d,會認到唔同既動物,物件,但a,b,c 呢d真係一d 興趣都冇!!

回覆 23# pollybell 的文章

嘩!你仔好叻wor!!
咁你係開始左幾耐呢? i mean a-z,我都有讀比阿仔聽ka,不過就真係唔係日日既,可能我係home training,會focus 係大pt又一點,而家先開始番,係咪太late呢?因阿仔好似已經係慣左睇picture咁!!

回覆 31# ac119 的文章

你私家做咩test???咩 result ?要唔要排 services?

先拿住封refer letter send 去 cac (政府既兒童智能評估中心)排期見dr先,要等好耐,先做左呢個 step 先!

http://www.dhcas.gov.hk/english/ ... information_nr.html

咁你係私家做完test,有咩 follow up?如要排 servies,有冇同你排?(意思要比小朋友e/i/s 位)如冇,suggest你寧願用左一次$去私家做assessement加埋排政府既服務,當然,都按住你囡囡發展上既問題去做適當既training,如語言治療,職業治療....等!

my son will be 2-yr next month.

finally i got a ST services form another private organsation and my son is now can talk a lot.

anyway, tks a lot !
‹ 上一主題|下一主題