用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同third in
樓主: musicien
go

港同third in   [複製鏈接]

中午check信箱時都收唔到,好失望!! 頭先check多次,竟然又收到信了!! 好開心呀!!

仔仔係11/4, 3rd in. 第一日!!

回復 Ericalaw1026 的帖子

shau kei wan

Charlotte_mom 發表於 13-10-28 14:03
咁閣下有咩高見?3000人申就收晒3000人?講野公平d好

是的,in 3次是辛苦點, 可是我覺得學校都是謹慎想選適合自己學校的學生,我想這樣對學校和家長,小朋友都是好的.我自己都同小朋友講,如果考不到,只是因為個性不適合,不要懷疑自己不夠好!!

Charlotte_mom 發表於 13-10-29 08:25
如果揀學生方面,係無可口非的,多過申請人數,津校都有計分有叩門丫。就算救世軍幼稚園鬥早交表吾揀人,都 ...

我都覺得沒可能"真正"做到完全的"有教無類"!! 另外 "有教無類"真的比較好嗎?? 你將一些個性'資質完全不同的小朋友,但只用同樣的方式去教導他們, 這樣對他們是最好的方式嗎??!! 有些小朋友較為文靜,習慣傳統上課方式,有些則是坐不定,整天動!! 既然如此,為何不"因材施教" 不是更加理想呢??!!  (我自己的小朋友都不是好叻,好定.所以選擇學校我會盡量挑適合他的學校才報名!! )
‹ 上一主題|下一主題