用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 叩門 --- 有冇人已收消息
go

天神 叩門 --- 有冇人已收消息   [複製鏈接]

回覆:天神 叩門 --- 有冇人已收消息

上年約六月中在天神網會有申請叩門通知,講明幾時deadline, deadline 前寄portfolio去就得,所有申請者都有得參予first in. , 會收到信註明做筆試日期時間。份卷確實係考小一程度,兩小時筆試。

係呀!考中英數!所以上年都係主要收某間學術出名深的幼稚園學生多!
上年初步有的4個位,最後開學前又放多兩個位出o黎!不過年年唔同呢!
SMC就唔清楚!

回覆:joeyxlma 的帖子

引用:這正是我心儀的,上年300多人叩,只收6個,

原帖由 sandrawun 於 12-06-07 發表
這正是我心儀的,上年300多人叩,只收6個,她要成績好的學生,所以張考試卷重深過入學編班試,要叩門成功多 ...
係,主要因為學校程度夠深,所以係筆試中能突圍而出。但有一樣係,天神都非常重視discipline, 到第二round 面試,呢點好重要。

引用:乜天神有叩門?乜資格可以叩? +

原帖由 妹妹豬媽媽 於 12-06-07 發表
乜天神有叩門?乜資格可以叩?
任學人都可以報。

回覆:天神 叩門 --- 有冇人已 ...

收了一個讀聖心幼稚園的,但我不明白點解可以報考,可能P.1派了嘉諾撒會學校都可以報,大家不妨試報,而其餘的都是讀kv 的學生,開學前總共收了6個,我囡是其中一個。

Angelakibb  會不會是大圍的聖心??  發表於 12-6-11 17:57

引用:有冇人知道最後四位佳麗係何幼稚園呢...?還

原帖由 Angelakibb 於 12-06-11 發表
有冇人知道最後四位佳麗係何幼稚園呢...?
還是冇PREFERENCE睇筆試考成點?
第一關全看筆試成績。

cherry_bb  好叻女  發表於 12-6-12 01:51
Angelakibb  你女女好叻呀 !!  發表於 12-6-11 17:57

引用:回復+天雪+的帖子 Your+daughter+is+smart

原帖由 D06S11 於 12-06-11 發表
回復 天雪 的帖子

Your daughter is smart!  So far you and you daughter like the school?  Is P1 pushy ...
我囡幼稚園時主要在外學,比學校學快d,所以筆試可以過關,現在在校仍keep 到考頭幾名(但將來就唔知,因為每年再收的插班生應該成績很好),學校學術確係深,而且好多功課,每天7-9 樣,而品行要求也很高,老師比較嚴。阿囡有些同學真係會四科不合格,而有些科,如英文,一開始是用二年班,所以要打好根基,唔係會讀得好辛苦。

引用:回復+天雪+的帖子 請問筆試是否考中英數?

原帖由 sandrawun 於 12-06-11 發表
回復 天雪 的帖子

請問筆試是否考中英數?是否很深?你囡囡係咪讀KV?

考一年班程度,比分班試更深。

monkeytiti 發表於 12-6-11 20:49
請你不清楚不要代表別人答覆。我認識這位聖心小妺妹她是讀聖心幼稚園但她沒有選擇任何嘉諾撒會小學,直至她 ...

我說只是可能,沒有說一定,之前也有一個媽咪回覆是所有申請者也可參加面試吧!我只是希望大家心急找學校的家長盡量盡力和嘗試去考自己心儀的學校,令她們的子女有機會叩入心儀學校,不嘗試又怎有機會呢???
各位,叩門這遊戲真的很累,大家加油!盡了力就交給上天安排!有任何問題可以PM我!
‹ 上一主題|下一主題