用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實數學係咪真係好難攪得好??!
樓主: 哈利媽
go

其實數學係咪真係好難攪得好??!   [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 19-3-24 13:56
遇不遇到好老師,有點運氣。但老師是學校請的,所以要選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。
...

其實你識唔識人教中、小學架?

shadeslayer 發表於 19-3-24 14:25
你知道官津以外,係有其他學校呵。

『其他學校』不是中、小學嗎?
我問中、小學,關乜官津事?

shadeslayer 發表於 19-3-24 14:43
你可能不知道有好多學校可以楝學生同老師。

你仲係離题!
識人就答識,唔識人就答唔識!
講咁多離题野想証明你有見識?

shadeslayer 發表於 19-3-25 02:20
一著火,團火唔係咁易消失。咁易消失的就不是火,是火花。

阿女有一課外活動,一年來只是例行公事,但忽 ...

學校可以楝學生同老師」,點解學校會肯揀/用第二位導師

但老師是學校請的,所以要選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。」如上述第二位導師情況,家長可以控制嗎

話別人插咀,咁你不是其他人嗎?你算不算是好霸氣加好無禮貌?

我都認好老師對學生是有正面幫助,但我問你識唔識人教中、小學,是回應你「選合適學校,間接選老師。這是可以控制到的。」睇法,但你就走去講「你知道官津以外,係有其他學校呵。」、「你可能不知道有好多學校可以楝學生同老師。」的不相關事。

私人機構請人都會請錯人,做事能力與面試時所說不一樣。你覺得中、小學人不會嗎?

校長覺得好(楝老師),是否學生覺得好?尤其是否教得好識得教?學生喜歡的老師又是否學校高層或校長喜歡的老師

如你能多d教中、小學,你會知道真實是「選老師不能掌握」只睇好唔好彩及機會率。

你女是好運,有你做佢阿爸/媽,有$讀「其他學校又好彩先遇到「猛人做導師」、立即著火,能力特飛猛進,之後才遇到「沒有那個好」的第二位導師,否則若先遇第二位導師,可能起不到火之餘,還攪到不想返學/參加「例行公事

我今次不是插咀,是離題!我對S君所講的內容

Elenalan 發表於 19-3-25 13:46
學業(或成人嘅工作)都有基本嘅責任,有團火當然有強大motivation,  冇火都應該要盡基本責任,set一個合理 ...

S君用個「迫」字去描述,真不知佢理不理解什麼是motivation?

shadeslayer 發表於 19-4-1 21:33
小學可以玩 public speaking,中學才 debate. 小學未有內涵玩。

請教那位『權威』説的?

shadeslayer 發表於 19-4-1 22:01
哦,原來論壇發言要有權威撑腰。你問我呢個問題有邊位權威撑腰?

你今次係用(1)反例子 定(2)一個例子去証明『小學未有內涵玩』? 天真?

ar_mak 發表於 19-4-1 22:18
喂,你唔使怕佢喎,我比膽你,大大聲同佢講 : "我就係權威!"

IloveJJ 發表於 19-4-1 22:16
呢個好似我上次响英文班試過,不過中文就少見啲。

公開演講多數是中學生或以上,可以玩得好專業。小學生會否玩講故事多啲?

IloveJJ 發表於 19-4-1 21:27
暫時中文呀!佢英文未有能力。你孩子係小學定中學?我仔今年會升中,希望會有呢啲課外活動吧!
...

現時唔少小學玩辯論都玩得好好,我知的相信唔係單一例子!

ar_mak 發表於 19-4-1 22:37
拿,我講你一個知咪同其他人講,呢條友搜人身果陣,一句咪郁舉高雙手就埋黎由頭搜到落腳; 到人地查佢身分證果 ...

你咁大聲講,好危險架!

不過,你講的係EK已是公開的「秘密」喎!

IloveJJ 發表於 19-4-1 22:16
呢個好似我上次响英文班試過,不過中文就少見啲。

什麽是公開演講?可以叫囝囝睇TED!

IloveJJ 發表於 19-4-1 22:53
學校嗰啲?定出面有得參加呢?

主要是學校派隊果啲!

IloveJJ 發表於 19-4-1 22:55
咁多英文好既朋友响度,可否順便問下,有咩資源,適合搭巴士學英文架?
即係只聽,唔駛睇既呢?
...

我英文好差下,都试下插咀。
BBC English Learning APP

IloveJJ 發表於 19-4-1 23:07
呢個我都裝過,係咪求其㩒一個topic嚟聽呢?
你唔好咁謙

揀有較興趣的topic或求其6 minutes!
‹ 上一主題|下一主題