用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 會讀2010 K1報到區
go

會讀2010 K1報到區 [複製鏈接]

我見現有SN既家長好似好少人入黎傾下計咁...而我個囡囡所有幼稚園面試都有晒結果咁濟

我地會讀下年SN K1 AM...希望早啲同大家交流下...
如果決定會讀...或好大會讀既朋友仔都入黎交流下啦~~~
   0    0    0    0

fc926,

Hello! 哈哈哈~~等咗幾日終於有人上黎啦...唔知係咪大家都未揀定所以無乜人...
我住TKO架...會搭校車...不過上黎講親校車都係投訴既多...我都好擔心...唔知除咗景棠...仲有無其他校車公司可以選擇...或者我地家長可唔可以自組自己搵呢?

咦~~~好似好多0711咁喎...
我個囡都係0711呀....

chandy,
你住TKO邊呀...咁下年我個囡咪可以同你個囝一齊搭校車囉..好開心呀...

winniehobb,

你仲等緊邊間result呀....
st. cat我waiting...
KV reject咗啦...
所以我個囡點都係揀金巴倫....而且仲係AM class....

ElizaSit,

真係唔知KV用咩收生標準喎....有阿大讀過都唔收...仲要waiting都無?

咁你係咪都會讀金巴倫?

仲有大家唔知知唔知...其實SN AM同PM會有幾多班?

不過如果KV有waiting....BK啲媽咪都話12月會收一輪waiting既小朋友...所以你地t都仲有機會丫...可以等下!
而且KV教小朋友真係有一手...自律性好高...嗲哋好鍾意KV...不過可惜reject了...無望...
唔知讀SN既小朋友會唔會好似KV啲小朋友咁...返到屋企都好主動自己做晒功課...唔使人陪...又唔扭唔做呢?!
係就好啦...唔使下下等我地大人返黎先同佢做...咁就弊!

咦~~~我想問km有咩無咁好...聽人講佢地train小朋友做功課都好好...小朋友返到屋企好主動做功課架喎...而且課程有夠深...

HI~~~我個囡讀AM...住TKO...不過我住君傲灣呀...雖然咁...我諗如果大家都搭校車....都係成個TKO載晒小朋友....我地小朋友會一齊坐校車呀~~

wko1029,
好呀~~~而且好似都好多TKO既小朋友讀SN...到時唔得...我地自組都應該唔難...

QEgg,
其實睇你要咩啦...SN小班教學就真係好吸引...而且佢啲課程深淺度都唔係太差....不過如果用課程深淺黎做比較...就緊係SC深啲...特別係英文...
不過如果你小朋友獨立性唔夠過呢....SC就慘啲囉...咁多學生...啲老師無可能跟到你小朋友好足...
對我黎講....我其實想要課程深既...如果我有SC offer...我應該會揀SC...
雖然我小朋友無SC offer...但係SN係我既次選...所以我都好開心啦...SC咁難入...
而且諗真啲我小朋友係細B....其實小班對佢可能會仲好啲...若果細B入SC...又唔夠smart...都真係跟得幾辛苦架...
都係嗰句啦...睇你自己想俾咩小朋友囉

妹妹豬媽, 好呀~~~我地sn既家長要多啲聯絡下...特別係大家都係tko人...哈哈哈~~~

teenasmum,

我想問....金巴倫讀既小朋友..自律性高唔高...返屋企會唔會自動自覺做功課...
其實我都好擔心教佢做功課既問題....如果下下都要等我地返黎先肯做功課...就慘啦...有時OT都唔知點算....因為KV同KM啲comment就見好多講小朋友自律性好...但係金巴倫就無人提過咁

之前post既野無咗既????再打過先

teenasmum,
多謝你啦....講真...真係唔算好多家長上黎留言...所以某啲方面會唔係好知同有擔心...聽你咁講....對於自律性...應該都OK....做家長都唔可以靠晒老師既...不過始終小朋友對我地在職家長既時間唔係咁多...所以會期望學校可以開個頭...教得好啲..我地跟都跟得容易嘛...

phoebek_cat
歡迎你呀...又有金巴倫既家長入黎交流下啦...希望大家多啲溝通啦...話晒SN小班...家長人數會少啲囉...

nana,
一見到你個名都知你係邊個...如果herbert同bee bee都同一班...我諗我地會好頭痕...哈哈哈

哈哈~~到時自組校車都好丫..不過我唔知去邊度搵校車資料...無頭緒!

會唔會pm收咗既家長會唔想小朋友讀pm..所以仲考慮緊呢?

仲有你地小朋友介到片片未...我就有啲擔心...因為我阿b未介到...如果到返k1介唔到唔知點算

nana,
我已經好似阿婆咁成日提愷穎去殊殊架啦...屋企都有唔著片...但係個衰豬死都唔肯主動講要去厠所...好難搞...希望返咗PN呢半年可以戒到成功啦~~

好似好多人都會比較揀york定係SN咁喎...個人認為...如果effort得到又唔介意貴...又想英文出色啲...咁揀york啦...但係金巴倫就平靚正囉...你慳番既錢都其實夠你去谷返好啲英文囉....而且仲有多餘錢去俾小朋友試唔同興趣班...真係好睇家長自己想點...

我想問大家小朋友而家有無返緊PN架....有..又唔知大家驚唔驚小朋友到時轉學校唔適應呢?

其實我個囡IN SN都好LIKE間學校咁架...不過我驚個囡返而家PN返慣咗又開心...到時返SN話唔要...要返之前嗰間...到時好難搞

原帖由 chloechanchan 於 10-1-13 09:17 發表
點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障.... ...

如果我揀...我又唔會考慮民生喎...因為得60%左右可以上小學...又有家長話佢地分精英班...唔係精英嗰啲會無咁理...雖然唔知係咪真有其事...但係聽完對民生大打折扣...始終KV同SN既好評比較多...

只要你唔介意KV英文略遜...我覺得KV幾好...豈碼小朋友train到有紀律啲..做功課溫習主動性高啲...呢啲講真對我地在職媽咪真係好good...靠自己喺屋企教佢自律性喎...難度真係幾高...難得學校呢方面教得好...英文豈碼可以再出去搵班去學...學習態度就要靠自己靠學校啦...

SN都好好...好平衡...所以睇下你驚唔驚你小朋友係活躍派...因為太活躍既小朋友可能入KV會辛苦唔鍾意架...下下都要好規距...

原帖由 chloechanchan 於 10-1-15 08:46 發表
好多謝你的意見﹗考慮民生主要係因為佢個半條龍 (因經過今次幼稚園interviews, 覺得金豬年競爭好大又怕3年後唔知點算).....而KV 係一間好學校﹐但我小朋友係好動型(返左幼兒園差不多一個學期﹐都定左D架啦﹗)﹐怕佢要接受太多 ...

其實都唔急既...仲有時間諗...你咪呢啲時間觀察你個小朋友會唔會定啲...返PN喺守規矩上有無進步...可能你見佢返學好定又好規矩...到時你覺得你小朋友返KV無問題架...到時再作選擇都未遲
‹ 上一主題|下一主題