用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 王錦輝中小學交流區
樓主: KeiKeimom
go

王錦輝中小學交流區   [複製鏈接]

有時上唻BK 睇留言,真係要先清楚自己的方向,否則會有好多困惑@@

先申報,我大女係WKF 今年九月的G1生,個性自發不愛壓力,英文良好但又未至於頂級(因我沒有讓佢補習或變成十項全能),我的教育概念同lu-ka一樣,所以什麼神校名校都唔係我杯荼。除左上BK 搵學校資料,聽學校講座,詢問沙田區朋友意見,我亦向正在就讀WKF 小/中學部的朋友查詢。

其中一個朋友,大女由G1至現在G7, 細仔由G1-G2,兩位仍然就讀中。朋友大大女性格內向自發性強,當年屬於叩門至八月才有機會入讀WKF;幸運地在校一直遇上好老師,可以發展大女的繪畫才能,大女亦有多次機會參與公開畫展展示個人作品,升上中學部後暫時一切順利;細仔性格好動俏皮,常欠交功課令朋友感到難教,認為以細仔的性格在此校就讀可能太過寬鬆。最大的問題係佢的仔女中文科的確很弱,朋友話佢地經常唔合格~~所以我現在主力教導女兒中文(廣東話),希望可以平衡學校喺呢方面的不足之處。

另一位朋友,獨仔於傳統小學考入WKF 中學部,今年G8。獨仔本身英文了得,中文亦很差!朋友一早決定獨仔完成G12課程後離港升學。佢對學校極力推薦,認為學校有一套活學教法,增強獨仔自信,並會在沒有壓力下為獨仔申請多個公開考試並取得好成績!獨仔比小學時期更愉快上學!只是曾經一次行政方面的問題令呢位朋友與校方有爭執,但亦雨過天x。

再三追問朋友是否很多同學離校,朋友說常有因為大多數同學選擇到外國升學或有其他名校取錄插班。

再問住喺廣源村的一位親友對WKF學生的行為意見(街坊一定比傳聞更了解),佢仔仔本身有輕微閱讀障礙,很遲才培養英文學習,現升到沙田BAND 2學校。在五年前她曾經申請入讀WKF,在她眼中,WKF催俗,老師沒有愛心但學校行為良好,叫我要有心理準備。

除了以上理解經驗,當然亦有很多咨詢後的回覆;總括唻講,我覺得沒有最好的學校,只有睇家校及學生是否能三方配合,我希望自己在起步開始能夠適得其法。

csy_ma  聽說,小學部具有不錯中英文閱讀基礎的學生,縱是成績好的一批,都未打算在升中後跳船,這對中學來說無疑是個好消息  發表於 14-2-13 11:14
csy_ma  前兩年,聽說中學部老師流失率高,上層熱衷玩人事,我對WKF曾抱很大的懷疑。現時師資好像穩定一點?  發表於 14-2-13 11:12
csy_ma  我認識的那位,中文程度卻不錯,小三時已迷上馬翠籮的公主系列。我跟其家長,倒是因交換書本而認識的  發表於 14-2-13 11:08
csy_ma  我曾問一位EK家長為什麼揀WKF?她說,其女升小前性格內向怕羞,現已小四,因學校多作鼓勵(設每日定周發問獎?),性格變得主動開朗  發表於 14-2-13 11:06
csy_ma    發表於 14-2-13 11:04

上EK傾而感到困惑的原因,唔係因為唔接受多方面評論,只係香港家長普遍堅持傳統學校在先,XX VS WKF永遠係XX 首選^^ 小朋友讀到就試下谷先啦! 神校9X分都叫做中下游學生等等。。。我喺呢方面比較堅持!唔係受得補就要不停進補否則好易流鼻血架麻!讀到名校又唔代表一定出人頭地!出人頭地又唔代表心中富有!人生除左讀書還有太多事情需要學習及面對!品行好,懂得逆境求生對我唻講比較重要!

我親戚同前WKF 小學部羅校長係好朋友,羅校長去GOOD HOPE做課程顧問一年又走左去教育局做;又有老師話WKF 教書壓力大所以辭職;講真人望高處,邊度人工高咪去邊度囉!自己都唔會一世喺間公司打工吧!行政人事從來與教育不應相提並論,能否遇上好老師真係要講緣份!

中文弱可能不是全因學校教學問題,不過知道WKF 係英普教學,自己希望喺廣東話方面出一分力!^^

csy_ma: 多謝你咁多的點評^^

請問中學部家長,現時滿意中學部各項發展嗎?

polo819 發表於 14-12-1 22:06
回覆 sze0203 的帖子

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...

多謝你的回覆!我大女現讀G1,細女亦有幸成為下年G1學生!從大女的學習態度及課程內容我深信小學沒選錯了!只是希望了解中學部更多!我們一家都是愛活動教學,亦樂於搜集大量資料for 各項presentation. (G1功課已比以前多了而且大量英文作文)能否勝任dse成績我不太乎因為香港教育朝令夕改!最緊要校風良好又可擴闊眼界^^ 真心希望中學部可以越做越出色!我同丈夫都傾過,就算小朋友的成績係可以入讀其他BAND 1中學,只要佢地開心又學到野,都希望繼續留守WKF 爭取好成績! 這是我們飲水思源的希冀^^

polo819 發表於 14-12-1 22:06
回覆 sze0203 的帖子

我自己覺得唔錯, 女兒是G.7 才讀WKF, 起初覺得放棄自己直屬band one 中學, 曾經掙 ...
我諗QUIZ 多的原因係因為WKF 重視持續評估多於只看考試表現,小學部的功課及QUIZ 都比我想像中多,尤其數學科,但默書真的少之又少,不填鴨死背!不過我知去到某些階段,背讀課文去應該公開考試亦都係必然的事,所以都希望更高年級的同學仔可以比多些意見,感謝!

lu-ka 發表於 14-12-3 16:51
嘩,好多節目呀~ 聽到阿妹讀得開心,我都鄧係高興,果然冇揀錯。
我喺度爬左文好耐^^結果你的小朋友有入讀WKF 嗎?

lu-ka 發表於 14-12-4 11:44
失敗咗呀。但我仔入咗羅中。
雖然唔知"羅中" 是什麼學校,但都恭喜你入到理想的學校 從字裡行間可以感受到你能將心彼己為小朋友著想,祝願你的小朋友學業更上一層樓^^ (我是九龍人,王錦輝又係一條龍,依家只想留守王錦輝為學校的中學部爭取更好成績,所以無留意其他中學了,SORRY^^)
‹ 上一主題|下一主題