用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1 家長
go

創價 2008-K1 家長 [複製鏈接]

報到了, 終於上學了, 心急期待.

網名               小朋友名               車號          小組名

上午班

第一組
1. angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 ------未知
2. conniechu------沛悅(1月囡)----no. 6(土瓜灣)-未知

第二組  
1. 天藍------------昊藍(Vanness囝)....青衣
2.jk923-----------穎然(Cheryl 女)....no.1(麗城)----未知
3.yau2012-------靖悠, (20Dec 05)--no.3車

第三組
1.sharon2005.....梓楓Jethro(1月囝)....no.7
2.mt123.............俊樑(囝囝)...............no.6...蜜蜂組

第四組
1.bb-mameme----囝囝
2. Anitaho---------文慧(囡囡)------旺角西
3. Tse---------汶靜------荃灣 no.2

下午班

第一組
1.fatty418--------柏霖(Jordan囝囝)---紅磡
2.natalielin--------黎洛遙(kylie囡囡)
3.jasonmami-----展華(Jovi囝囝)

第二組
1.chickee --------俊豪(囝囝)------將軍澳
2. star1402 ------ ToTo (Feb, 囝囝) ----Ma On Shan

第三組
1.muichujamie---泳喬 (Jamie囡囡)
2.chy1015 ------巧研 (Charlotte囡囡)

我係上午第三組俊俊媽咪,俊俊日日早上扭計說唔想返學,佢話好驚自已搭校車 。一上校車便喊,真係好慘 !唔知要幾耐先可以習慣呢?
另外,我見你地話 Ms HANNA 教唱 twinkle twinkle star,我問阿仔,佢話無!問佢上堂做乜又唔答,激死人!:evil:
仲有想問問茶點是否日日吃餅餅,會不會有蛋糕、通粉和其他食物?俊俊唔識講我知!
多謝大家的 sharing,起碼阿仔唔講,我都有機會知道學校的情況!:D Thanks

原帖由 muichujamie 於 08-9-9 16:06 發表
你喺上面click入"觀看賬號" - then click "編輯個人資料" - and then click "上傳頭像".... then you can upload your son's photo.
你試下得唔得?

Sorry, 係邊度會見到觀看賬號?我找不到!

原帖由 fatty418 於 08-9-9 14:06 發表
cheuklokmon,

原來昨天踏單車, 唔怪之得我問佢點解膝蓋有小小損左, 佢話踏單車跌親馬, 我仲以為係佢d舊傷口tim.
佢話尋日都有玩滑梯
仲有話除左食jam包外, 仲有提子同香蕉
我問帶返學校個月餅呢, 佢話老師 ...

我仔仔果日返屋企都話好開心,因識踏單車了。見到佢開心,我就放心D。然而,阿仔仍會日日話唔返學,問佢掛唔掛住老師,又話掛,都唔知邊樣真?日日話驚,驚搭校車,姨姨一接手就喊,但司機話喊一陣就停。點先可以令佢鍾意搭校車呢?派糖,我擔心行車中的安全,又驚左住司機和叔叔,。

原帖由 天藍 於 08-9-10 10:33 發表
如唔派糖可以派下貼紙, 小朋友都好喜歡
貼紙, 我見創幼舊生個到個個都話創幼d
校車姨姨同叔叔都好好人, 你可叫佢地協
助下派下d貼紙, 糖仔, 應該無問題。

...

Thank you advice! 我會再觀察一下情況再作打算。佢地係唔係學在英文歌,我個仔成日一句走天涯 (bye bye! bye bye ! bye bye! godd bye!)好好笑!

順便問問點 upload 相,真係貼唔到。另外,點樣在文字中加 smilies 的公仔,有時側邊無公仔按,有時有?

原帖由 angelmeiyee 於 08-9-10 16:08 發表
妳仔仔只是上車哭, 都已經好好, 我個女一起身就哭, 總之哭到上車, 連食早餐都不能, 所以飲奶, 但都係飲得4安士 , 希望這個情況會改善.  心痛死, 攪到自責問自己是否太早要佢返學
...

Angelmeiyee
好明白你心痛的感覺,我仔仔當初返都係咁!個不過,我覺得佢返學到好多野,係值得的。繼續努力!

原帖由 angelmeiyee 於 08-9-10 18:14 發表
頭先開了, 佢好開心, 還聽了兩次校歌, 希望過完這個星期會好點

係邊度可以聽到校歌?仲有K1學校活動的相,係邊度可以見到?

原帖由 angelmeiyee 於 08-9-11 11:49 發表
mt123,

天藍已經給了,跟住入就ok, 但現在看的是07k1相片, 要26號先有我們的小公主小王子的相片呀

Chickee, 天藍 & angelmeiyee,

Thank you for your information!

不過,仲有一個問題,阿仔由自已返學後到現在,在家好多時都表現得好惡,例如大聲說(D野係我架,唔準掂!我好唔鍾意咁),個樣仲好" Lau" 。我問個江老師,她說阿仔係學校 OK,都好乖。佢以前唔會咁惡,點搞好?

回覆 # 的文章

Thank you! 多謝你提醒我阿仔用左好多 energy去適應學校,可能返到屋企會有反叛行為。我都會盡力教好佢。

祝大家中秋節快樂,家家 開心切月餅

回覆 # 的文章

天藍

多謝你的讚美,阿仔唔算高,他今個月足三歲,高95cm。其實佢的高度停了好幾個月,問過醫生,他說正常,叫我耐心等。由於俊俊的體質都麻麻 (容易傷風、咳嗽),我給他吃司閣脫 的橙味魚肝油,好似好 D。
俊俊由工人姐姐和婆婆湊,所以,應該係adjustment 問題,我會忍下佢和教佢。

回覆 # 的文章

如果係星期六, 我地都有興趣喎.

原帖由 cheuklokmom 於 08-9-18 15:17 發表
一定係weekend la. 我mon to saturday 上午 要返工. 下有冇其他mummy 有興趣 一齊join 再fixed 日子.

原帖由 cheuklokmom 於 08-9-18 15:17 發表
一定係weekend la. 我mon to saturday 上午 要返工. 下有冇其他mummy 有興趣 一齊join 再fixed 日子.

Hi, mimi666,  我個囝囝(俊樑)同妳的小朋友係同組, 有時間多D上黎, 講下我地小朋友個組有D咩新資料好嗎? 係呢,請問妳個囝囝叫咩名? 等我問下我個仔有冇同妳囝囝一齊玩.

原帖由 mimi666 於 08-9-12 18:25 發表
第一組
1.angelmeiyee---傲盈(12月囡)---no. 6 -----蕃茄組
2.conniechu------沛悅(1月囡)---no. 6(土瓜灣)-紅蘿蔔組
3.maggiechu--汛唏(30/7)-家長/no.6(何文田)-粟米組
4.kwanchiu---Chloe(3月囡)---no.8馬鞍山--- ...

回覆 # 的文章

你女女好叻 ,識唱咁多歌。俊俊最鍾意唱 Bye bye song 、moring song & 小黃狗song!仲有同他睇普通話disk時,他會說老師你好,都幾好聽!

唔知係唔係仲有另一段, 因為俊俊有時會唱:

一隻小花貓, 成日唱著歌
喵喵喵喵真快樂
一隻小花貓, 成日唱著歌
喵喵喵喵真快樂

原帖由 angelmeiyee 於 08-9-19 11:01 發表
下午同佢唱吓先

回覆 # 的文章

其實仲可以到下面的網址 check 有乜食物做過測試的:
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/wha ... roduct_samples.html

我想問下有無小朋友係上午或下午第三組讀呢?小朋友覺得班中各位老師點?我仔仔試過兩次回家說"老師話唔要佢" ,但問詳情佢又講唔到 !我試過問過老師,她說當然唔會啦!其實,我都相信老師唔會咁講,但有D擔心阿仔在校情況!佢又話有同學仔推佢,同樣問過老師,她說阿仔通常幾個小朋友一齊玩,都見唔到有人推佢。上星期五,我見佢前額有D紅,佢話係學校撞親,但問詳情佢又係講唔到,好彩唔係好嚴重,星期六已經好好多:) ,所以我無問老師!其他,小朋友好鍾意返學,佢就日日話唔返學,一知道放假,就叫好野!你話係咪激死 唯一安慰,佢現在搭褓母車唔喊,還會同姨姨和司機叔叔講早晨

原帖由 muichujamie 於 08-9-24 12:36 發表
我個女係下午第三組,江老師果組,佢好鐘意江老師,都有話鐘意李&Yau老師...之前江老師打黎,佢仲即刻搶住個電話講。不過佢有時會發作話"我今日唔返學,我鐘意喺屋企!" 仲要有時架校車黎到會喊,不過我無理佢,我知佢得把口, ...

Thank you chickee and muichujamie:

我今日 call 江老師,點知老師不過用返學!明天再試!阿仔都話好鍾意江老師、李老師和邱老師,你女女有時發作,佢最近就日日發作呢!

原帖由 muichujamie 於 08-9-24 12:36 發表
我個女係下午第三組,江老師果組,佢好鐘意江老師,都有話鐘意李&Yau老師...之前江老師打黎,佢仲即刻搶住個電話講。不過佢有時會發作話"我今日唔返學,我鐘意喺屋企!" 仲要有時架校車黎到會喊,不過我無理佢,我知佢得把口, ...

好似發表唔到,再試!
Thank you chickee & muichujamie,
今日打去學校,但老師放假。明天再試!阿仔都話好鍾意江老師,但佢日日發作話唔返學。
‹ 上一主題|下一主題