用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心希望小朋友可以學簡體字
go

真心希望小朋友可以學簡體字   [複製鏈接]

而家小朋友的功課,學習擔子已經好重,如果中文可學簡體,無疑是我哋啲大人可以為下一代做的好有意義的一件事。

繁簡字對比:
幾-几      體-体      龍-龙       聲-声       醫-医

義-义       雙-双        歸-归        點-点         驚-惊

懮鬱-忧郁       匯豐-汇丰        烏龜-乌龟     邊-边

變-变     個-个      聽-听……

呢啲例子簡直數不勝數

w_y  用簡體, 害了下十代!  發表於 14-1-22 10:42
   0    0    0    0

引用:Quote:原帖由+执子之手414+於+14-01-22+發

原帖由 h2013 於 14-01-22 發表
不如唔好返正常學校,有一些學校用親近大自然來學習,學習上很輕鬆。你開這個帖簡直係《廁所點燈》 ...
我開這個貼是想討論下學簡體同繁體的利弊,我主張學簡體都純粹為左小朋友可以輕鬆啲,為何同返唔返正常學校扯上關繫? 講野唔好甘極端,我是想睇下大家的想法,不是你所謂的《厠所點燈》

引用:那回偉大的祖國讀書吧! +

原帖由 Gerard 於 14-01-22 發表
那回偉大的祖國讀書吧!
唔好盲目地甚麼事都将香港同内地分開講,而家講的是中文,中國人的中文,連外國人學中文都是學簡體,為甚麼香港唔應该學?唔該,唔好将這件事講到政治化,好唔好?

引用:學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆

原帖由 w_y 於 14-01-22 發表
學習中文當然要用正宗正體字。想小朋友輕鬆, 唔學中文中史, 送外國點都輕鬆D.
如果為小朋友好, 一定要學好 ...
我覺得學簡體唔代表是想中國文化死,書法家寫毛筆死,自然是寫繁體。但生活中有幾多個是書法家? 保留中國文化? 你不如寫返象形字,甲骨文,講返文言文,用晒“之呼者也”? 文化重的是字裏行間的意義,不是字體。

引用:唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來

原帖由 zuzu888 於 14-01-22 發表
唔好玩野啦!簡體字係完全不能解釋個字點來
你可以用繁體解释到所有中文字系點來嗎?我相信全中國都搵唔到幾多個可以。用返象形字啦,完全解释到。

引用:我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但

原帖由 CrabPincers 於 14-01-22 發表
我覺得,不是要全面將簡體字取代繁體字,但要識簡體字,上到中學,中史長篇大論,識寫簡體字真係可以慳好多 ...
考中文會計,如果寫繁體好容易不够時間答完,但寫簡體就會有充足時間。
循序漸進的方法很好。

引用:其實你有冇打算返大陸發展你的事業?帶埋孩

原帖由 ha8mo 於 14-01-22 發表
其實你有冇打算返大陸發展你的事業?

帶埋孩子上去
點解又同大唔大陸有關呢?

引用:以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,

原帖由 sugarnana 於 14-01-22 發表
以前窮,多文盲,想有進步,需行普及教育,一套簡易的文字的確可加快普及速度,簡體字才有生存空間。但繁體 ...
但系我見到香港人寫中文通常都寫得唔靚wor😓

回覆:真心希望小朋友可以學簡體字

點解有人因爲英文簡單而鍾意學英文唔鍾意學中文,大家無太多意見,無叫他們返英國學;但覺得簡體簡單而想學簡體唔想學繁體,大家就叫人返大陸? 甚麼邏輯? 大陸唔好的野要摒弃,但為何要一概而論? 大家鄉下唔系在大陸嗎?誰的祖輩唔系由大陸落來? 唔好将話題扯遠啦!

引用:如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識

原帖由 wendywaiwai 於 14-01-22 發表
如果有機會學繁體而不學會好可惜。如果學識繁體字,以後再運用簡體字去考試,因為有繁體字的基礎,再學簡體 ...
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用。中文功課同默書如果可以簡化,多啲時間休息都好啊。同身邊識所有人傾亦都認為簡體方便很多。所以有此想法。

引用:簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但

原帖由 akys 於 14-01-22 發表
簡化繁體字是好事,歷來文字都不停演進。但簡化都應該有個譜,有原則,不能隨意亂改,完全推翻幾千年的文字 ...
Tong yi.

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+12:04+

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
國內所有文史學生, 都要學繁體字, 你不明白為何嗎?

簡體字是將很多字簡化成一個字, 所以, 文史學生要讀古 ...
大陸用左簡體甘多年,會對中史哲有興趣的依然會有興趣;香港一路都系用繁體,對中史哲無興趣的依然無興趣。而家一個事實系,香港普遍中文水平落後於大陸,談甚麼捍衛? 我唔覺得寫簡體就系唔捍衛中國文化。可否請解释“鬱”字的来源出處?

引用:+本帖最後由+little_yolky+於+14-1-22+13:2

原帖由 little_yolky 於 14-01-22 發表
我的重點是,鍾意研究古史,寫毛筆字當然要學繁體。但這方面的專家毕竟是少數人。大陸很多領域的專家亦都寫繁體,普通老百姓亦識睇繁體。我問你“鬱”的出處是想話就算學繁體的人也唔識解释所有字,相反,學簡體的人亦唔系唔知漢字的出處。

引用:我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都

原帖由 shadeslayer 於 14-01-22 發表
我都系見而家啲小學生學甘多野,每日時間都唔够用

Xxxx
英國人唔學美式串法,因爲她們是唔同國家。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:33+

如果你甘講我都同意,可能只是我過於心痛小朋友,他們自己本身是有呢個能力的。但我相信如果他們知道有得拣,絕大多數都會拣學簡體。因爲工作關繫,我接触很多香港主流學校同國際學校的學生,同很多80,90後。她們細個學繁體,大個之後可以寫簡體時,就開始寫簡體,一旦識個字簡體的寫法就唔會再用返繁體,那麽之前甘多年花在繁體上的時間就顯得好浪費。如果專業需要,當然應學繁體,但對絕大多數人來講,語言只是一個交流的工具。
對於你所講大陸升大學的比率相對低,是經濟等各方面的原因,同寫甚麼字無關。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:39+

但係你原意話係學簡體字可以慳時間啫, 都無話係咪同一國家0既問題喎。唔會話因為依家回歸咗, 就要學簡體字 ...
英式串字同美式串字差别本身唔大,改唔改都無大不同。但英文本身也系經過進化的,而家睇返shakespeare 的原著,真系無乜邊個睇得明,除左啲專家。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+13:55+

1. 大陸升大學比率低, 所以一般人唔會識睇繁體字, 因為你之前話一般大陸百姓都識睇繁體字。
2. 我想一般香 ...
1,我識得的人大陸人睇繁體容易過香港人睇簡體。
2,我就系講緊筆劃多果啲字,筆劃唔多的字就無乜分别啦
3,同意
4,我話香港人中文字寫得唔靚,因爲有人話繁體字靚。但人手寫出來就系因爲筆劃太多,太繁複,所以好難寫得靚。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+10:50+

你覺得唔係,我覺得係.
下下就叫人用象形字, 都唔係有心討論.
文化"不單止"係字裏行間意義的! 用殘體字, 就 ...
我就系見到有學生轉學簡體字後,壓力細左。如果中國大陸唔系有甘多負面野,你仲會唔會甘排斥簡體字? 因爲你口中的“殘體字”已証明你是對人唔對事。

引用:Quote:little_yolky+發表於+14-1-22+14:01+

以前香港老一輩人寫字好靚的, 包括酒樓寫牌海鮮價, 宴會菜單位部長, 街市菜檔位大嬸. 老派人寫字唔靚係好 ...
系呀!因爲時代唔同了。繁複的繁體字,在這個商業化,全球化的時代顯得有啲拖慢左。

引用:Quote:执子之手414+發表於+14-1-22+14:12+1

人地崇優你崇劣, 沙翁名著都話要專家至睇得明. 依我睇, 最適合用畫象形去表達就係你, 夠簡單, 幾乎全球通 ...
我講的系“原著”,你有無睇過架? 如果無就搵來睇下,你睇得明我寫個“服”比你。我又無話全部野都改用簡體,很多領域都需要保留。

HKTHK  外國中學一定係睇原文 ,點會睇唔明呢?  發表於 14-1-22 15:44
‹ 上一主題|下一主題