用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小耳症BB
樓主: TVBB
go

[聽/語障] 小耳症BB [複製鏈接]

我個BB都有小耳症, 而家才3個月大~~我自己都好唔開心..
好擔心會影響佢既成長...好彩有家人既鼓勵...我都開心返了~
,不過諗真D...我們小耳症的BB已經好幸福了~
因為有更多更可憐的BB...<比上不足..比下有餘>

我個BB而家就黎5個月大, 係一邊面仔細D...不過而家大大下可能肥左..而家無咁覺眼, 而隻眼仔就無你講既問題...你住邊度嫁..
我地BB差不多大, 可以分享既野多D呀...

hi~~~其實我bb而家留長了少少頭髮, 也不覺他是小耳b, 而家我個個都1歲3個月了~~我都好怕佢學講野唔好...有無大d既小耳b媽咪可以分享下~~

原帖由 icanhear 於 08-12-10 02:39 發表

因為那一方面而引致你擔心小朋友的學習能力?聽力? 智力?還是你留意到什麼問題?

小耳症最常見是有傳導性弱聽。你的BB雙耳的聽力如何?若有弱聽情況,有沒有佩戴適當的助聽器?之後,有沒有配合聽覺及言語訓練?

健康聽力討 ...

我見佢仲未識講野~~有d擔心姐~

小朋友而家1歲3個月了~醫生一直只說沒問題的一邊耳仔好正常, 並沒有提及有問題的耳仔有幾多成聽到野...(我也忘記了問)...想知道你們大d的小朋友..說話發音準唔準...or會否比其他小朋友難教d呢?

原帖由 icanhear 於 08-12-11 16:00 發表

請問小朋友幾大個? 雙耳聽力如何?
如果你不介意, 請分享一下, 看看可否給你意見...

我仔仔而家剛剛2歲了, 講野完全沒有問題, 但我而家開始擔心他會否俾人笑, 唔開心唔講出黎, 唔知點同佢講隻耳係既問題, 有無大d既媽咪可以教下我地, 或者分享到小朋友而家既情況呢?!!!謝謝.

而家要選幼稚園了, 會唔會咁為呢個問題變成不收他的原因?真的有D擔心~~~

原帖由 TVBB 於 09-11-23 13:56 發表
我小朋友就快5歲半了, 明年上小學, 幼稚園期間完全無問題, 與一般同學仔無異. 佢自己也暫時吾覺得自己有咩特別, 一齊就像正常小朋友一樣.

你好, 想問下你的小朋友有無話俾其他小朋友問點解?如有, 可以點樣答呢??而佢又知唔知自己有隻小耳呢??

大家好, 好耐無係呢度同大家交流喇...我小朋友而家K2喇..之前擔心既野都不怕了...^^見到佢開心成長, 我已經好開心...小耳其實都無咩特別姐...比起其他更嚴重病既人...佢地其實已經好幸福!...媽咪們我地要加油哦!!!
‹ 上一主題|下一主題