用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑書院國際預科文憑課程
樓主: whycyh
go

培僑書院國際預科文憑課程   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-10-17 16:19
另一問題, 讀一年係銜接咩級數既課程呢? Degree? HD? Cert?

入大學唔一定係讀degree

嗰日校長話讀完一年就可以申請入嗰d大學嘅Degree Year 1。即一共4年課程。 我覺得有d似外國讀一年college先入U嗰款。

retriever 發表於 16-10-18 07:42

國內有分校果d....

foundation要去英國讀? 我以為喺香港讀完就再報海外大學咋。
講真, 而家先搞小一入學, 中學都未有時間研究, 仲講入大學十幾年後有無DSE 定叫DDD都未知 可能到時有十大, 十一大, 連珠x書院嗰d都變埋大學

hkpapa852 發表於 16-10-18 13:55
可能我地講得太遠, 嚇親D只係諗"我揀小學啫"既家長, 不過個人認為, 揀得一條龍既中小學, 應該要瞭解埋佢地 ...

你真係嚇鬼親我
我都未知乜打乜。總之嗰日呀校長話讀完呢一年去接大學3年, 前後都係4年, 所以維返條數係同香港讀4年一樣。
咁會唔會即係中六就要決定揀DsE定讀國際預科?
你可唔可以同我補吓習而家個年代讀完中學有咩升學出路?即係嗰堆英文short form 我仲係停留緊喺以前總之呀媽話讀咩就讀嗰個年代

hkpapa852 發表於 16-10-18 16:08
現今香港高中學制(NSS), 中三/中四要選DSE選修科目, 中五中六主攻4大主科和選修科, 然後去考DSE

有開辦IB ...

感激感激, 3分鐘學會升學知識! 我已經bookmark咗, 得閒再攞出黎溫吓先

beautyhar 發表於 16-10-31 00:06

請問係邊本magazine? 我想買黎睇睇
‹ 上一主題|下一主題