用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
樓主: 3pigmama
go

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?   [複製鏈接]

我係聖家既小學和中學畢業架,正考慮是否讓女兒讀返聖家。
我想分享一下,聖家的中英文都唔錯架,
當年會考,我們很多人中文都有C 以上,A 也不少。至於英文,C以上也很多,全班考第尾,中四、五唔讀書個個,都有E ,我諗係因為小學至初中時打好左個底。

補充一下,聖家書院多年前已經係一間真正既英中,早會、運動會、水運會等,一切既活動都係用英文進行,所有學生(即使是最差的那些) 都會跟得到,學生有很多機會接觸日常英語。
工作關係,曾去過一些地區名校英中,唔係間間學校的活動用英文進行架。

dingdingba 發表於 12-3-2 18:02
我會考中文A英文C,不過A level中文D英文C,成績中游,都有幸入到港大,回想以前文科班,都有10個同學入港大 ...
你既成績同我一模一樣喎,我又係會考中文A英文C ,A level中文D英文C,都係港大畢業。

當年我們中文成績唔錯,唔少人拿A ,可能係女校,語文係好一點。

30分或以上:必然可獲取錄。

25分:就算是名校,入讀機會亦相當之大。
20分:若選擇受歡的小學,應該要抽簽,中簽率要視乎個別學校的申請人數、「必然取錄」的餘額等不同的因素而定。
15分或以下:若串請受歡的小學,機會比較渺茫。
‹ 上一主題|下一主題