用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) ...
樓主: Odin
go

「家長發問及閒聊區」舊文章八 (07年12月-08年1月) [複製鏈接]

大家覺唔覺最近好似轉左口吻,轉直資風吹得好勁......

0    0    0    0

知情的家長是否可以向PTA或校方反映一下?如果明知不對的事,自己不加以制止,反而卻搗上一腳,黑上加黑,禮物事小,但這會為自己子女樹立出一個怎樣的榜樣呢?如果每個家長都用這個心態參與學校義工,你希望自己兒子的學校培養出怎樣的風氣呢?

原文章由 beautyma12 於 2007/12/19 20:12 發表
嘩﹗咁都得﹗原來真係有咁多唔公平嘅事發生咩。我就以為d家長口口聲話幫學校/學生,其實就詢私大派禮物比自己d仔,有jetso就做,無就唔知啦。(睇黎下年我都應該試幫吓手,等阿仔都攞多幾份大禮物至得 )原來重有d咁誇張嘅 ...

如果你並唔係要追究責任,其實都唔洗講咩證據,只要將你o既憂慮講出,希望以後係制度上改善,防止再發生類似事件即可。不論孰耶非耶,就算空穴來風,我相信各家長同校方都唔會對傳言視若無睹,如果真有其事,PTA就更加唔應該坐視不理。

原文章由 snowbell 於 2007/12/20 09:17 發表

我都想知,可以怎樣做?  向PTA或校方反映都要證據,如果無點反映? 不過學校大部分義工都好能幹,只有小部分是這樣。

你可以同PTA主席反映,書面、電話、電郵都得。

原文章由 boygirl 於 2007/12/20 13:37 發表
點反映呀?我都見到好似beautyma12的情況,但又如何?可以向那裏反映?

有關FUNFAIR派禮物件事,我問過有關人仕,回覆係因為FUNFAIR所有禮物都係由家長義工捐出,佢地出錢又出力,旨在搞搞氣氛,大家開心一下,所以佢地點樣送出禮物,校方同PTA係唔會過問,唔知大家滿唔滿意呢個回覆。

原文章由 beautyma12 於 2007/12/18 23:17 發表
有無去星期日個FUNFAIR,其實每年都差不多。但係眼見每年好多家長好幫忙,但就有好多家長都會詢私,好似幫佢哋自己D小朋友或相熟的朋友仔容易D嬴到大獎,跟住就會將D大份或特大(比較價值好)禮物留比佢哋。雖然,自己無份幫手做義工,好似唔應該出聲,但就覺得好唔公平。因為,大家都用同樣價錢買遊戲卷去玩,但就唔係可以公平地得到應有的。唔知家教會或每個屬會負責人會唔會留意吓這方面的情況呢﹗

回覆 #629 Mrs.Fong 的文章

轉載自明報開心爸媽
早前喇沙書院校監譚瑪士明言We are not going to DSS(我們不會轉直資),但直屬小學喇沙小學校長鮑陳慧兒卻坦言:「校方不會完全否定任何可能。」

咁即係話中學唔會轉,小學就唔排除。

當局畀中小學保持聯繫關係最遲係2012年,到時喇沙一係就要結龍,一係就脫勾,最理想當然係喇沙成為龍校,而LSC又可以保持英文中學o既地位,但係可唔可以繼續保持英文中學,係要取決中一收得夠唔夠band one*學生,如果唔夠某一個百份比band one生,LSC就有機會被迫轉為中文中學,近年喇小收生水準每況俞下,band one學生越出越少,所以大小LS都面對壓力不小,兩害取其輕情況下,喇小情願脫勾轉直資都好過LSC轉中文中學。

以上係我個人o既理解,有錯就唔該糾正我。

*正確d講,應該係收得足唔足夠o既「具英語習能力學生」,即「中一入學前香港學科測驗」成績最好o既頭40%學生。

[ 本文章最後由 Odin 於 07-12-21 16:04 編輯 ]

我o既理解係,2012年如果LSPS決定轉直資,咁2012九月入讀LSPS o既小一學生就會受到影響;但如果2012年LS可以順利轉為龍校,咁就轉變不大。故事發展係點就要視乎呢5年LSPS可以出幾多band one學生,所以今日LSPS P.2及以上每一個學生o既努力,都對LS有莫大貢獻,大家加油呀!!!

如果我理解有錯,唔該糾正。
原文章由 Mrs.Fong 於 2007/12/20 21:31 發表
我都聽過2012年係deadline, 但是指最遲2012年要決定, 還是   2012年入學的學生會受影響? 細仔就係2012年讀小一啦!

而家仲係言之尚早,我覺得暫時冇人答到你,可能要到2012年或前一、兩年先決定到具體細節,但我相信到時校方都會有選擇畀到家長卦?不過樂觀d睇,如果LSPS學生呢幾年d成績上返d,轉到龍校就乜事都冇。

原文章由 pigpigapple 於 2007/12/21 00:10 發表
請問如果今年小一,到2012年9月是小六,如果在這段時間轉直資,今年P1的同學會否有影響?請指教O

一條龍學校的中學必需不論成績全數接收龍校的小六學生,而龍校的小六學生有權放棄升讀龍校而參加統一派位,所以一條龍學校的小六學生家長有絕對的主導權。而一旦中學收生不能達到某個數量的「具備英語學習能力的學生(即全港成績最好的40%學生)」,英文中學有可能會被迫轉為中文中學。這就解釋到為什麼LSPS一直憂慮收生水準每況俞下。

對不起,聖若瑟的情況我並不清楚。

原文章由 Tatama123 於 2007/12/21 14:07 發表

Odin,
請問若2012年前LSPS轉為一條龍學校後, 是否小學部以後可以直升中學? 機會大不大?
另外St Joseph Primary 轉一條龍大不大?

這裏是一個公開的論壇,各位網友有權在此討論任何議題,不過若然議題涉及某些機構的負面評論,最好還是先向有關機構反映及查詢,若然跨過正當途徑而公開抨擊,對有關機構著實不公平,有關機構的聲譽可能因此就平白受損。

需知道瀏覽此論壇人數眾多,包括機構內外人仕,瀏覽者若為知情人仕,當然明白事情始末,但大部份在此瀏覽的均為局外人,若有人藉此大做文章,抹黑有關機構,但對改進有關事倩卻沒有絲毫幫助,相信亦不是各位網友樂見的。
‹ 上一主題|下一主題