用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園凱帆校N1召集
樓主: bbkitko
go

學之園凱帆校N1召集 [複製鏈接]

註冊當日職員好似話7月3日唔駛帶小朋友, 但我唔確定係咪叫我地唔好帶... 如果係不要帶, 我要找人睇住阿仔.

giant_japan:

LH(凱帆)是上週註冊, 如take offer的正取生應該已經註冊左, 我諗如果有位可後補應該好快就知.我自己識而有offer的就無聽過有人棄權, 反而有幾個朋友都在WL,不過我諗點都會有個別人士放棄, 問題係多定少而已.

7月3日不可帶阿仔去呀? 咁我再安排家人照顧住佢先啦!

我倒無問到咁仔細, 因為註冊當日好趕.

咁7月3日佢地會唔會俾個label我地黏住去識別邊個係邊個, 係有我地就容易相認啦! 哈哈!

323bb:

LH有無話幾時通知呀?

323bb:

通常LH話出左信, 就會1至2日內收到, 視乎你住邊區.

唔駛擔心, 等你的好消息.

AdAd08:

明白你要帶工人去一次LH教佢點行, 但小朋友在LH出面等1小時會否不耐煩(我仔一定唔得)?

我諗7月3日應該會係我同我媽來, 如果有事要接送阿仔會係我爸, 不過我爸會自己找日試去, 當行街.

323bb:

Congrad! 你宜家應該鬆一囗氣啦!

如果係K class, 通常都在談幼稚園那邊talk. 比較少在呢邊talk.

朝日太太:

你都真係好"快"報到wor! (各位, 因為我地係識o既, 所以先咁"熱情"歡迎佢)

真係好, 傲宏可以同悠悠做同學仔!

朝日太太:

唔駛擔心, 99.5%時間傲宏都唔會同其他小朋友爭玩具 , 所以我相信一定可以和平共處.

323bb:

你大女面試時家長不可一齊嗎?

N班係父母其中一個同小朋友面試. 一個環節係1:1面試, 老師會請小朋友做一些tasks(如配對), 然後好簡單問下小朋友一些日常的事(如平日邊個照顧小朋友).

然後就8對小朋友/家長入故事房聽故事, 家長同小朋友前後分開坐. 聽完小朋友去另一間房玩玩具, 家長有表要填, 同時有位主任介紹學校情況及解答家長問題.

然後又8對小朋友/家長一齊去見校長, 又係前後分開坐, 校長會問家長問題, 不過家長並非一定要答. 大家見完校長就完面試.

323bb, 你女女要自己入去面試都唔驚, 真係好叻女!

想問駛唔駛整name tag? 小時通常d父母會繡小朋友個名在校服等上做記認, 宜家係咪都要?

之前BK好似有賣name tag公司, 請問有無人記得間公司叫咩名?

做咩呢排咁靜?

呢排LH好似已經收緊後備生, 我朋友個囡囡昨日被LH(海逸)通知話收佢, 不過我朋友仲15/16緊.

323bb:

多謝info, 等我有空時詳閱.

其實我自己都找到1至2間, 不過好似一整就要成幾十個, 唔知是否需要咁多呢?

AdAd08:

今朝起床膜朧間睇msg, 仲以為你話轉校, 原來只係轉上午.

Of course繼續保持聯絡, no problem!

323bb:

你recommend的鋪價錢都唔太貴, 但你之前有無向佢地訂過, 品質是否ok?

如果係校服就要用布那種, 文具就要貼紙, 即係2種都要買?

323bb:

呢幾日在研究呢d labels,原來都有學問,名字嘜有分織同印,仲有專為鞋用的labels......

最後我揀左以下呢間,雖然要一買就80個,不過我朋友話都最少要50個,所以order 80個都ok。

www.label-bee.com

我純粹貪佢係彩色,我知其實無需要,不過又真係靚d......

giselewong:

其實我同你一樣, 維記同學之園都收左傲宏, 雖然傲宏不嬲都返開維記pg, 但我唔高興維記提都唔提就無啦啦整2日及3日班(even給大仔, 因我知細仔原本就有此安排), 擔心無啦增加學生令教學收影響, 所以都係揀LH.

giselewong:

我諗傲宏同你囡囡應該不是同學, 因為傲宏班上只有另一個小朋友也是0803, 不過那肯定不是你囡囡. 傲宏是週六l1至1pm班pg.

對於我, LH(凱帆)及維記(HG)都是我首選, 反正2間幼稚園風格路線近似, 升的小學也差不多. 但維記今次突然咁offer就真係令人氣結, 師資教學又怕受影響, 又怕直升K1的承諾不兌現(點知到時又會唔會突然改?), 最慘係小朋友被標籤, 之前我已聽過有人話收2/3日班的都是原本唔收的小孩子, 咁我個仔入去不知會被其他人點睇?

反正LH都係好學校, 都係我心儀, 我同家人都一致決定揀LH.

另外, 我發現pg上除非無考Vic(HG), 否則無人入到5日班, 好奇怪, 唔知你那班是否也一樣呢?
‹ 上一主題|下一主題