用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華今年收表會否破記錄呢?
go

英華今年收表會否破記錄呢?   [複製鏈接]

sweetcan 發表於 15-6-13 21:42
同意, 很有心辨學的學校!
有心一定有心,不過單憑校長上吓報紙一年復一年講同一番辦學理念.... 我就有點保留囉。學生成績完全冇透明度,明報今年去信有名的直資詢問學業成績,聖保羅男不帥女拔萃....坦言報上成績,其他資助學校如LS SJC.... 更年年在網上自動補上成績,英華係所謂一線學校中極少數冇學生成績透明度嘅學校。佢可以講到幾叻或幾差都得.... 會考DSE 又從來冇狀元出過.... 真係只可以講不要問只要信。鍾意就報名啦

英華過去三四十年代一定冇出過任何狀元。你可以問問學校,不過我都好肯定他們的回覆是不願置評。其實睇吓英華呢一間有成二百年歷史嘅學校(全港最悠久歷史)係維基嘅出色校友名單,真係有點不好意思,梁錦松已經係排第一位,IBank Regional MD 都可以上榜。喺其他一線學校根本提到不會提。

小小山 發表於 15-6-14 01:05
轉直資不過10年, 比DSE成績你都無咩代表性.
轉直資令到學校有更大自由度,但不代表學校成績會進步,聖保羅男女男拔萃女拔萃聖保祿學校成績過去數十年不嬲都top,轉左直沒有大進步(運動成績學術成績同資助政府學校嘅距離過去十年都冇拉遠到)...keep 住男拔萃反而重退少少添 (以前學生讀GCE多d,近幾年的DSE 成績係退步)!  憑什麼你以為英華轉左會有長足進步呢?
成日聽人話個校長好有vision..... 不過請你睇睇佢之前做了十多年的學校。是一線學校但也不是神校。何必將佢神聖化呢?一間學校轉直了十年都沒有信心或成績去同真一線比較真說不過去。

常常聽到有人寫英華好過男拔萃喇沙....我our爆頭都諗唔到有一個客觀理由及metric去支持這說法。學業成績,運動成績,校友在社會的成就,校舍地點.....? 請幫我....不過唔好同我講係什麼買未來買期貨。有現貨買而又冇gearing,點解要買十年期期貨!

謝謝提點,該有史以來唯一一位YW狀元上訴得藉我疏忽,my bad.  
其他名校欲下手都有十多20個狀元。雖然看見有人說英華學生只報八九科,不過有自信的學生往往都會同學校要求讀多一兩科因為他們deem八科太容易了。

Ryan_baba 發表於 15-6-14 10:17
如果有留意開一些公開嘅學術比賽,英華學生好多時都能夠攞到好成績,有好多名津校亦比下去,呢d已經証明英 ...
如果你真正留意比賽的背景你更覺奇怪。為什麼英華隊樂團會去什麼斯洛文尼亞?什麼東歐國家參加一些名不經傳的比賽?然後返來吹噓得到國際奬項.... 係贏都唔該參加啲維也納,紐約....的名比賽!為比賽而比賽對孩子及學校無好處。
Anyway, 到最後來來去去都只看到什麼有禮貌有教養有前途好學校的主觀comment ....! 始終從來都冇人可以提出一個英華比香港頭五大男校出眾的客觀可量化的因素.....

回覆 momoismybaby 的帖子

甘都只可以講英華係一間好學校,唔可以話係一間top到同男拔萃喇沙有得比的學校la.  I agree 英華係一間好學校。

SJ 同DBS LS WY 都差一皮嗱,不過SJ有自知之明嗱。

回覆 ckcleung 的帖子

我對仔女無要求,只係唔明一間學校常常掛在口邊説自己比DBS LS WY 優勝,我又真係諗極都諗唔通。如果只係計有禮貌鍾意睇書.....大家都唔洗咁緊張,香港大部份嘅學校都係咁教。

At.  又係...依個post 講收表!sorry.
‹ 上一主題|下一主題