用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 將會在2007年入讀小一的家長
樓主: 01
go

將會在2007年入讀小一的家長 [複製鏈接]

Re: 將會在2007年入讀小一的家長

Hi, 我今日巳去咗仁紀註冊喇,nice to meet you!   

01,
係呀,第一志願.不過好似無嘜人上來嘅?

我個都係仔,佢仲有個妹,我係全職媽媽.其實我都有考慮浸聯,仁立,不過浸聯係誇區,好似機會微啲.而仁立學校又細啲,最後都係放咗仁紀喺第一志願.
plee,
你個大仔多唔多功課呀?我個仔讀咗四年活動教學的幼稚園,而家叫佢溫書同做功課都好勞氣.可能以前舒服得滯,都開始怕佢跟唔倒,日日以淚洗面就慘喇!

我個仔喺青衣讀幼稚園.佢返全日的,所以平時唔使理佢啲功課,係放假返屋企做,但係佢唔係自動波囖,要叫到口乾至做.又一路做一路搞其他嘢都係唔專心,真係俾佢激c.而家唯有上到小學先算啦.
Plee, 我個細女今年九月讀k1呀,你好勁呀有三個,有冇請人幫手呀?我兩個巳經怕怕喇!

咁啱我哋啲仔都係要人督促,睇唻都要留返啲氣仲有排勞氣!我個仔係讀啓思嘅,所以佢都無考試,測驗,我知佢上小學實唔慣.而家都有幫佢報啲暑期課程,等佢唔好日日掛住玩.

plee,
you must busy, take care.
Car,
我都仲未wrap啲書,but I bought two kind of wrapping, one is light weight, another one is cartoon pattern. My son likes cartoon pattern, but I don't know whether the school allows the cartoon pattern wrapping or not.
It's seems that I'm so busy during summer holiday, I have to take care my son and daughter for 24hrs, bring them to the summer course, I almost go out every day and no time to clean my house. I prefer they go to school; then, I can got my personal time.
My son always complain that he still needs to do many homeworks during the summer holiday,(he goes to the kwik math course and phonic course twice a week so he has to do homeworks everyday.) He needs time to adapt because he was free at the kindergarten

[ 本文章最後由 myhome 於 07-8-14 12:54 編輯 ]

csy_ma, thank you for your informations.
唔知點  我成日post野都會發生錯誤之後篇野就冇哂,要重頭打過,我又打得慢,好浪費時間呀 ,係咪我部嘢有問題呢?你哋會唔會咁架?

呢兩日呀仔都搭褓姆車返學,所以我睇唔到佢返學呀,但今日有雨,我好担心呀,咪叫我老公跟架褓姆車尾睇吓點,佢話見架車停喺門口呀仔自己開(姐)入去.如果唔大雨都ok,但係好大雨時唔知會唔會淋濕架.佢10:00睡7:00起身,但係都烏吓烏吓,你哋啲小朋友幾點鐘睡呀?佢話佢同學11:00至睡,所以上堂就扒喺枱度訓.呀仔又抄唔撤手冊,要老師幫佢抄.

csy_ma,
你啲中文打字好好呀,如果要我打咁長實要兩三個鐘喇真係慚愧啲中文咁差.你個小朋友今年二年級呀?真係好喇,以後有你指教吓.
我諗我會一星做一次家長議工,因我平要湊女,要等我老公放假至得閒.

Hi csy_ma,
我唔係好有毅力架咋,所以我做唔到雙職媽咪, 我諗01,plee同你一定比我更有毅力,要照顧家庭同事業.
原來你係家教會委員, 唔怪得之你有咁詳盡的資料, 真係好慶幸有上bk, 可以知多咁多嘢!你的資料真的很有用,多謝哂! 我剩係看巳用了不少時間,你要打這麼多,真係辛苦哂你!
我現在發現如果回覆時copy定個post, 如果唔見咗可以paste.希望對你有用啦.

Plee,
我一入來見到你話一年級咁嘅規定? 好strict咁,is it for every P1 classes? Today, my son needs to hand the english writing but he just forgot to take it out from his school bag, then, the teacher wrote down that he didn't hand the homework on the hand book wo.

Plee,
I just read the hand book, and it really state the same as you said. I think it's really strict for a P1 student. I had already checked his homeworks and put them all in his school bag, I just didn't think that he forgot to hand to the teacher.

oh, they are in the same class.So, you son didn't bring his english writing home? My son was writing both the letters of  A-Z and a-z.

好耐冇上bk,差啲唔記得登入密碼,試咗幾次先得.
Csy_ma,

原來你又係Full time mom ,真的敬佩你的熱誠願意為家教會出力,因我知這些工作一定不少,多謝你的付出!很希望你能再度當選再次為我們服務.

我已經好耐冇做嘢,而家連好多中文字都唔記得點寫,加上呀女又讀K1要湊呀女放學,之後湊呀仔, 所以冇密時間.我諗我實做唔倒家教會家長委員,因為我真係有心無力呀,不過我已參加了故事媽媽,希望夠時間handle.

呀仔話返學都幾開心,佢又鍾意有二個小息,佢哋而家可以去操場小息喇, 佢都鐘意去操場小息, 但就唔可以係小息時做功課咯. 因為佢想做定啲, 咁返屋企就可以用哂啲時間去玩, 佢係幾心散同勁貪玩. 佢呢排放學都仲成日話要去玩,我同佢講話要留喺屋企做功課同溫習,佢就喊哂,佢只肯做功課但就唔肯溫書, 你講得冇錯呀,對佢唻講,英默簡直係惡夢,無論點溫,佢都唔記得,話完全唔入腦,後來我試用你講嘅方法, 佢先有啲興趣去記, 不過可能唔夠早準備, 所以都溫唔哂, 唯有等佢知道自己唔識後可以著緊啲喇! 都怪以前俾太多自由佢,我知要改是要付出一些時間的. 我都希望可以早啲放手, 等佢可以獨立啲, 但佢真係好冇記性,成日唔記得帶嘢,交功課,有時連手冊同筆袋都冇帶返屋企又成日唔見咗啲文具,最近連毛巾盒都唔見埋,日日提佢都話唔記得.!都唔明點解佢咁無心裝載.

原文章由 01 於 07-9-25 13:21 硐表
聽你們咁講, 覺得真的唔去, 會錯失左這次機會, 不過, 我簽了通告唔去, 我試下問下學校先.
plee: 你個仔上學開心, 很好呀! 起碼都是個好開始.

01,
我之前又係簽咗唔去,而家覺得真係需要了解多啲,我都要問吓學校得唔得先.
你個仔而家習慣咗未呀?我諗好多讀活動教學嘅小朋友上到小學是要多一點時間去適應,我個仔最唔慣就係溫默習.
‹ 上一主題|下一主題