用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 09/10 K1家長
go

09/10 K1家長 [複製鏈接]

hi,

我都住將軍澳丫!!!
我就選擇坐校車,暫定8:20am上車.

恕我直言:
妳有冇考慮過其實早上繁忙時間港鐵同火車都很多人,加上又要轉來轉去,時間可能會仲耐.落火車後又要行至少10分鐘路程先到學校,如果落雨會仲煩.

放學小朋友已經好倦,仲要轉幾次車先回到家,仲可能冇位坐,我反而覺得辛苦.

印印姐姐送完小朋友返學後會去邊?在街上流連3個鐘?回家?一來一回時間都成2個鐘喇!咁小朋友lunch邊個整呀??

如果住得近學校,我當然贊成自己接送喇!但將軍澳算比較遠,交通又唔算方便,計落坐校車適合些少.

今年開始保姆車再唔接srl幼稚園生喇!因街車係唔可以駛入學校裹面上落車.大囡之前坐了3年街車,小囡今年要改坐校車了.

原帖由 noelyip 於 09-7-27 10:31 發表
我地住係將軍澳,印印姐姐話佢可以帶囡囡坐港鐵再轉火車,佢話應該無問題,因為之前係九龍塘都係咁~!

我問佢點解唔坐校車,佢話怕囡囡危險,寧願辛苦少少...

所以我諗住俾佢試吓先,唔得至坐校車/保母車 ...

fcatherinehk,

係丫!8:20am先上車又真係幾好架!
我見過有部份讀將軍澳區的幼稚園,都要8:15am就上校車架喇!

其實都要睇屬於站頭定站尾.我地上車差不多是站尾,所以遲上車,咁當然落車亦是比較遲,印象中好似是12:40pm.

實際時間要差不多8月尾先知,因每年乘車人數同地點都有唔同.以上時間是根據上年度的.

原帖由 fcatherinehk 於 09-7-28 04:10 發表
住將軍澳8:20上車幾好喎,唔洗太早起身.
有d屋企同學校同區既都要30分車程呀.
想問下放學返將軍澳幾點落車?

[quote]原帖由 懿琳媽媽 於 09-7-27 16:43 發表
hi, ...

我個囡又係幼仁班wor.....
彤彤叫晞彤嗎??

彤彤(Andrea)   幼兒仁班(近門口第一張星星枱)
迦琳 (Gavian)        幼兒仁班 (坐係門口第一張枱)
懿珩 (Ruby)           幼兒仁班(近門口第一張星星枱)

noelyip,

我個囡係坐係彤彤隔離的(左手面),第一日上課室我有留意懿珩附近同學仔的名字呢!

係丫!懿珩的頭髮係短的,不過就唔係男仔頭,係小丸子髮型.

原帖由 noelyip 於 09-9-2 10:24 發表
懿琳媽媽:

係呀係呀!妳識得我個囡既咩?定係坐佢隔離?

懿珩係坐長方形枱,中間位置,背住老師的.

noelyip,

昨晚阿囡認得妳個囡張大頭相wor...
佢話係佢同學仔.

咦!妳最終有冇搭校車丫?

原帖由 noelyip 於 09-9-3 10:31 發表
係咩?乜原來有四張枱咩?!我仲以為只有三張添....

係呀!彤彤又係要背住老師嫁!

唔知點解我搞左好耐都換唔到張相上黎呀!mouth:" />

昨日一肚火,加勁擔心.

事緣:明明早上8:25am阿囡已經上咗校車返學,但學校竟然9:20am打電話俾我,問我個小朋友今天又冇返學.......

唔係嘛???冇返學???

我打俾校車姨姨,先知個囡架車9:00am已回到學校,但我個囡竟然冇落車????去咗邊????原來校車姨姨太大意,小朋友落車時冇數清楚人數,加上我個囡可能坐得比較後,佢地居然見唔到我個囡未落車,司機叔叔就開車走.後來叔叔發現車上仲有一個小朋友,於是就帶返我個囡返學校.

好彩冇發生意外,阿囡安全地係9:25am回到學校.

我已經同學校方面投訴,學校亦已經同校車公司傾過,話保証唔會有下次.仲有下次??????

大囡坐街車時都冇發生過任何問題,估唔到校車,真係.....

對丫!潘太是也

原帖由 noelyip 於 09-9-3 14:38 發表
我頭先睇番張相,妳好似係潘太/馮太,係嗎?

stephanielum,

妳好醒wor!咁到搵到我....

係丫!我大囡今年升小一喇!如果教育署唔改制的話,懿珩係可以跟家姐直上小學的.

原帖由 stephanielum 於 09-9-7 16:28 發表
懿琳媽媽:我係聖羅撒小學個版面度見到你, 你囡囡今年升上小一喎, 就第時懿珩咪一樣可以升上去讀小一囉, 好羡慕你啊!

noelyip,

我估佢係小一編班裡找到大囡個名,所以找到我.
冇相架.......

原帖由 noelyip 於 09-9-7 17:12 發表

妳咁神通廣大既!妳又認得懿琳媽媽個樣?係邊度?著咩色衫嫁?等我又上去睇吓!

noelyip,

嘩!冇上來一排,多咗好多post丫!真係睇到睇唔晒!!

係丫!阿懿珩個傻豬星期四回家時,工人姐姐已經發現佢唔見咗外套,不過阿姐姐佢竟然忘記話我知.

到星期五回家後,公公打電話話我知個孫女唔見咗件外套,叫我打電話去學校問下.

好喇!!打去搵林老師問下,佢竟然話係有件白色外套,不過唔知係邊個???唔係嘛.....我印象中好似有寫名架wor!!!林老師話再睇睇如果係懿珩的就會還給我.唯有等明天返學睇下有冇喇!

不過我個姐姐都算係咁lor!雖然冇話比我聽,但個朝佢都識得搵件去街著的白色外套俾珩珩頂住先,所以冇冷親珩珩丫!

原帖由 noelyip 於 09-10-9 09:28 發表
懿珩媽媽:

彤彤話尋日懿珩放錯件外套係佢張櫈背度,老師誤會左所以放左落彤彤個書包裡面,我今朝叫左彤彤交番俾老師嫁啦!小心唔好冷親呀!mouth:" /> ...

noelyip,

林老師俾返件外套懿珩喇!唔該晒!!!

原帖由 noelyip 於 09-10-12 09:46 發表
吓!林老師應該星期五一早就收到件外套喎!乜佢無即時俾番懿珩咩?件外套係寫左姐姐個名跟住再寫番妹妹個名嫁,係件衫領度一眼就見到啦!仲要睇清楚?

...

hi,

阿懿珩今日收到一條有"hang"字的手鍊,佢話係一個短頭髮的同學仔送,不過就唔知個同學仔叫什麼名字.大家都有收到手鍊嗎????

noelyip,

多謝妳邀請先,不過當日懿珩daddy要返工丫!我諗下次先再join大家丫.

另!我今朝再盤問懿珩,原來條手鍊係坐校車的同學仔送,不過仲未問到是邊個......今晚再問下先.

原帖由 noelyip 於 09-11-3 09:27 發表
彤彤無收到禮物喎!可能果位同學仔特別喜歡懿珩,佢同懿珩係一對好朋友呢!

係喎!懿珩媽咪,妳有無時間同我地十五號去小欖一齊玩呀?可以介紹埋懿琳俾我地識喎!人多D熱鬧D,我諗懿珩都會鐘意嫁!

...

all,

懿珩佢打敗仗丫!星期二開始已經冇返學喇!今日經校車姨姨送功課回來時,先發現收到好多同學仔的聖誕咭,係到說聲多謝.

明天christmas party懿珩佢都唔能夠參加,真係有些失望,不過最重要都係希望佢快d康復.

天氣凍丫,大家要小心身體.預祝各位小朋友明天玩得開心些,各位聖誕及新年快樂.

all,

阿珩珩昨日都係著運動衫丫......如果我冇記錯,under12度以下係可以的,而外套方面亦可以著自己的.

我記得大囡當年under12度我仲同佢著自己出街的褲,上身就著番恤衫.可能轉了校長,相對比以前嚴咗.
‹ 上一主題|下一主題