用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 各位家長要小心選擇補習社啊 !
go

各位家長要小心選擇補習社啊 ! [複製鏈接]

現在真的是看父母的才力及財力的時侯,父母識就自己教,父母不識,就請補習老師單對單,現在的小朋友看似樣樣都有,其實,我細過開心過現在D小朋友

littleedu 發表於 12-5-25 13:31
我成日幫D家長補,去到見到D小朋友其實都無大問題,只係跟功課,
我都會好老實同佢地講你個小朋友無需要補 ...

我是FTM,我的目標是小朋友在小學階段不需要補習,囝囝讀P4,成績OK,做功課也自律,眼見一考完試,家長四出訪尋名師,我就有點心理壓力,好似自己不請補習老師俾囝囝,好似對佢不公,冷靜過後,就沒有請,有時真的是心理影響大於實際需要.

囝囝mama    發表於 12-6-3 20:50
Chun32    發表於 12-5-26 15:26

mandy304 發表於 12-5-25 16:56
特別初小真係自己教都可以..補習實在唔需要急於一時.  幫仔女温習, 其實幫緊自己重温書本. 絶對雙得益彰. ...

以前一直努力讀書,真的不知有什麼用,因為工作上跟本不需要用,現在終於明白了,用來教導子女時,真的可以大派用場.

anna59 發表於 12-6-4 08:59
回復 MariaTsui 的帖子

咁我唸1.你間學校唔系太深; 2. 你個小朋友好叻

囝囝間學校也可以算是地區性比較好的學校,真的連全級第1都有補習,囝囝成績屬中上,我不想佢依賴補習社,囝囝會自動自覺做功課,有不明白的地方才問我,每天約做1小時功課,測驗,默書,考試都會提我幫佢溫,所以,我希望他的自律精神繼續,慢慢訓練佢有自學精神

Chun32    發表於 12-6-5 15:00
‹ 上一主題|下一主題