用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91區,想問得15分可選邊間小學?
樓主: 417bbs
go

91區,想問得15分可選邊間小學? [複製鏈接]

得15分,似乎不能選沙呂,一呂或培基,若自行收生選蕭小機會大嗎?有沒有對這間學校評價?其實我都不想選太谷的學校,自己工作很忙,怕跟不了小朋友的功課,但又想選間校風好,讀得開心的學校,蕭小適合我嗎?
   1    0    0    0

胡素貞和梁小又有冇評價,胡素貞升中學約有6成升到英中,但唔知功課多唔多?
梁小又好似唔錯,兩間邊間難入d?第一志願選胡素貞機會大嗎(15)

本來想選蕭小,雖然未去過,但知道有泳池,環境應該不錯,但升英中只有47%,有冇家長可以比多些有關這間學校的意見?校風如何?
另外,胡素貞是普教中嗎?

梁小同胡素貞升中情況差唔多,那課程呢?
梁小是否普教中?有沒有外籍老師?
校風如何,小朋友乖嗎?

原帖由 ckyc403 於 10-9-30 00:04 發表
梁小上年升英中派位有61%.

9月是適應月,沒有默書. 功課平均4-5份. 一年則有四次考試.

10月開始正常 :-
中英文默書每個星期都有,分大默同小默.
大默計平時分. 小默casual好多:英文spelling/中文在課堂以遊戲形式或 ...

謝謝妳!
其實我擔心工功太多,家長要花很多時間在這一方面,因為我工作很忙,我想回家幫小朋友對下功課尚可,若太多的話,我不想因而與小朋友衝突,看來梁小心比較適合我!
原帖由 ckyc403 於 10-10-2 00:54 發表
對呀. 每星期有兩堂.:loveliness:
‹ 上一主題|下一主題