用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於中小學"脫龍"消息
go

關於中小學"脫龍"消息 [複製鏈接]

唔知係咪怕咗教育局份"一條龍辦學微調", 定係部份學校已經意識到, 一條龍辦學根本係令中學自降成績既做法, 所以近年陸續有中小學脫龍.
以下既學校係參考EK會員/朋友提供既資料, 知道小學在上年度(2014-2015年度)在校內已公佈, 所有將於2016-2016年度入讀該校小一既學生, 日後升中時, 不會再有由中學提供既保留學位:

31網: 循道學校
34網: 陳瑞祺(喇沙)小學
95網: 順德聯誼總會梁潔華小學

大家選校時要留意吓!

pomanlife    發表於 15-9-11 09:10
   4    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

估唔到循道中學為咗保障升中收生質素, 竟然因為減唔到直屬位名額而取消同小學既直屬關係, 真係一間教"好學生"既學校!

MrBeast  之前去聽簡介,已覺冇chemistry  發表於 15-9-7 12:10
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-9-7 11:33
即係直小B2/3生唔係佢地Target

先將直屬位由85%減到話不少於50%, 但教育局一出話要用固定85%比例, 就索性取消直屬位.

唉! 辦學辦到咁, 仲話咩"保持緊密合作"吖! 不如轉埋做直資, 反正基督教辦學團體特別鍾意將佢地既學校轉做直資啦!

其實佢咁既安排, 某程度係話俾人知, 循道學校既B1學生, 大約只有50%保留位+約20人 (因為每年約20人讀其它B1中學), 即係約60人, 佔小學一級比例約50%.

karen55407 發表於 15-9-7 12:00
制度就係比機會中小學選擇接龍與否,選擇脫龍也不能被指只教「好學生」吧!

...
因為前幾年(教育局未公佈微調方案時), 中學仲話唔會考慮脫龍, 只會減少直屬位既比例; 但依家保留位無得減到佢心水既比例, 就即刻轉駄話取消直屬關係..... 咁仲係咪應該叫只為教「好學生」呢?
其實佢可以考慮改為"聯繫"嫁, 我又真係唔知點解佢要咁狠囉.

B.BB 發表於 15-9-7 12:18
請問何時開始會脫離直屬?
2016年入讀小一既學生就無咗直屬位, 現有學生仲可以有, 睇番#6份通告 (原來之前出唔到)

karen55407 發表於 15-9-7 12:28
算啦!中學同小學始終係兩間學校,收係人情,唔收係道理!
只係覺得有D辦學團體轉駄既效率, 拍得住保皇黨而唏噓啫!

fguy 發表於 15-9-7 12:44
現在讀緊小一至小三的家長就失晒預算@@, 他們入學前校方有否表明聯繫位會降至50%?! ...

其實一向直屬位都係話"不多於85%", 所以就算循中係微調之前, 唔俾足85%都係無問題.

大家唔咁一廂情願諗住間間中學都"一定"會用上限既直屬/聯繫位嚟收生

yellowyan 發表於 15-9-7 13:41
其實循道小學同循道中學都沒有脫龍,因為循道小學不是“-條龍”學校,他只是直屬學校。另外好多直屬名校亦 ...
"脫龍"只係一個讓大家易明既叫法.

我又想知道, 有邊間直屬名校用既直屬位不足70%呢?

奥脫福 發表於 15-9-10 18:00
必然發生嘅事?你真係當聖瑪利流架?!
St Mary真係幾流嫁..... 呀,漏咗D字,幾咁一流至啱

ylmanhk 發表於 15-9-10 21:18
當你是上一流,但學校會保留中一流或下一流的學生,你會走嗎?漸漸整體就由一流變「二」流⋯我一早講咗,當 ...
請問你幾時講過呢?

我就比較後知後覺, 都係半年前左右先留意到, 當時仲只集中注意係中西區日後學位既變化:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2996586

似乎教育局一條龍微調既影響開始逐步泘現了! 以下是快將出現既影響:

1. 有直屬官津中學既私立小學, 必須提供學費資助計劃俾學生:
    會唔會攪到私校要加學費, 話者索性要睇埋家庭收入先收生呢? 定係索性將中學轉埋做直資?

2. 仲會唔會有中學同直屬小學"脫龍"呢?

3. 兩年後中西區升中派位既變化

4. 一條龍官津小學可要求小六學生留班, 對日後升中, 有咩影響呢?

仲有冇其它影響呢?

MrBeast 發表於 15-9-11 04:53
或者takeastep back 睇下個市:
1)有fd 讀男神津,肯讀有資源,但過唔到馬路,成家喊到朱頭咁
2)另有些f ...
男神津, 如果九龍果間過唔到馬路既, 成績係應該係校內bottom 10%-15%果班, 咁有資源但無能力就無辦法啦!
港島間男神津就可能難爭D, bottom 30%都入唔番

讀到高小雙目無神, 仲好過去到高中先發現自己唔夠料入大學, 到時可能承受唔到壓力跳樓都似

奥脫福 發表於 15-9-11 10:15
呢間私小已經出左學費減免機制,不過個人認為佢的申請條件比政府的學生資助
更為嚴格。
咁係申請咗既話, 就算學業表現優異就連申請攞獎學金都無資格呢?

NatalieBaby 發表於 15-9-11 11:29
其實我只是想指出“理想中”的一條龍同“現實中”的一條龍係未必一樣. 為保banding, 某些一條龍學校一樣可 ...
個人認為, 本身"一條龍"既概念就有問題.

成日都話教學應該以適當既資源去教導適當既學生, 即所謂B1學生去B1中學, B2學生去B2中學.

一條龍根本就強制學校要將B1,B2同B3既學生去到中學都要用同一類既資源去教導, 做唔到使用合適資源教導學生呢一點.

簡直就好似以前公務員或者某D工種所謂既"終身制"一樣, 無論表現好壞都唔炒得, 一定可以做到退休咁.

所以揀學校時, 我會叫我D朋友諗吓呢個問題:
到底係讀完6年小學之後, 知道小朋友屬於邊個level再去調整日後路向, 定係讀完12年之後先知係咪得果桔再算好D呢?

一條龍中小學, 多咗升中保障係咪一定好呢? 自己諗諗.

ylmanhk 發表於 15-9-11 12:10
公務員是精英制考入去,但津校一條龍是派位,良莠不齊,升中後情況更差。

...
公務員是精英制考入去......

有幾多精英真係去做公務員?

Soundervolt 發表於 15-9-11 14:06
2003年PISA results

又係芬蘭? 其實大家對芬蘭有幾多認識?

一個地方比香港大幾萬倍以上既國家, 人口只有香港既8成左右 (全國只有5百幾萬人), 又有多種不同既天然資源.
每個社區可能只有1000或者幾百人, 人與人之間既關係, 融洽度到同現今人煙稠密既香港, 簡值係天淵之別.

而且如果用PISA標準來評分, 唔該用最新既2012年標準:
https://en.wikipedia.org/wiki/PISA_2012
http://www.oecd.org/pisa/keyfindings/PISA-2012-results-snapshot-Volume-I-ENG.pdf

最高分既, 唔好意思, 唔係你地跟據N年前data講既芬蘭, 係世界強國 - 偉大既祖國呀! 香港亦係整體排第2.....

唔好盲目認為外國既月亮一定係圓D

Soundervolt 發表於 15-9-11 15:36
明白您用"喊到豬頭"咁去形容失望之情。除非本身係B1學生,否則B2學生過馬路上書院都有好多非確定嘅因素。因 ...
書院學位多過小學一截,就算淨係用直屬位都夠收番8成小學部既學生,邊有需要自行就收B2呀?認真覺得入唔番書院只有一個原因:技不如人,做咗B3學生
‹ 上一主題|下一主題