用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3頭, 想搏Band 2尾, 九龍城男仔,點揀好? ...
go

Band 3頭, 想搏Band 2尾, 九龍城男仔,點揀好? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-10-12 17:58
如果憫父既估計正確(我認為應該跟現實差距不遠),50%係B1生,因為Banding既分佈係Chi-Square,所以會偏 ...
CSK入英中比例~50%, 但當中真正B1生有幾多呢? 需留意今年升中人數尚處低位, 加上上年CSK入英中只有4X%, 所以我估計B1學生比例可能只有1/3-40%左右, B2應有30%-40%, B3可能有20%-30%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

十年 發表於 15-10-13 17:55
朋友一直唔肯講原先派咗邊間,只話「派到無雷公咁遠」,在半年後大家再傾開(佢仔今年讀S2)佢先講派番,派 ...
九龍城, 計埋他區B2中學都無18間啦, 除非佢放晒B2, 再放B1先放B3, 否則係無可能派19志願

除非填表有問題, 俾人作廢咗, 之後教育局隨機派咗佢去一間, 咁啱就係佢第19志願個間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MimiCactus 發表於 15-10-14 10:16
去年校長話B2生比例是比B3少,B1生又比三份一多。我如果無理解的話,打個比喻,B1生差不多兩班精英班人數, ...
咁比例可能係424 (B1: 40%, B2: 20%, B3: 40%).....

Gar 發表於 15-10-14 13:33
回覆 憫父 的帖子

家長會時, 老師話過考 100 名以外, 通常會派 band 3 學校. 要睇埋跟住嚟個次呈分試再算. ...
咁咪有成1/3人係B3......

MimiCactus 發表於 15-10-14 17:21
唉!相信我比老師兇倒了。排位初時我放陳中在第五、之後是胡中、何官、鄧中和五旬節。但老師一兇,已經唔敢 ...
如果係九龍城區B1生, 填晒本區和他區所有B1中學先放陳中, 何官呢D都未遲.
老師擺明老點, 又係為咗整靚首三志願個比例?
‹ 上一主題|下一主題