用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好? ...
go

請問band 3的直資在九龍和新界那一間比較好? [複製鏈接]

憫父 發表於 15-9-16 17:18
在九龍和新界的 BAND 3 直資中學名單如下,但不清楚哪一間較好。
聖道迦南同匯知算唔算?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Nevergiveup888 發表於 15-9-16 22:37
B3 為何要讀直資?
因為直資不論係B1,2 or 3, 多數都係「英中」囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Hong2003 發表於 15-9-17 15:40
1.林大輝主打運動同術科 (如設計, 商科, 科學等)
2.德信 (for boys)校風不錯
3.聖道迦南
德信又未至於去到B3咁差, 差極都仲有B2中

ANChan59 發表於 15-9-17 16:39
好奇一問,已經是B3學生,為何認為還有能力讀英中?(英中都唔夠位收B1學生)讀完六年,DSE會考成點?

是否 ...

可能性:
1. 英文OK, 返而係中文同數學唔得
2. 唔甘心要讀中文中學囉!

little_yolky  諗起中文中學,如果我阿女入到培正就好了。  發表於 15-9-18 10:53
‹ 上一主題|下一主題