用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心求賜教:林護 Vs油真
go

真心求賜教:林護 Vs油真   [複製鏈接]

東南西北 發表於 15-10-14 14:49
Band 1A 女仔,無特異功能。
鐘意讀書,成績數>英>中。
家住美孚,兩間中學路程差不多。
如果自行設安全線, 咁安全線果間收咗你就無得參加統一派位, 自己諗清楚值唔值

王家爸爸  同意,安全線通常係大抽獎先諗。  發表於 15-10-15 11:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

東南西北 發表於 15-10-15 13:32
因我們家在美孚,學校深水埗,
所以選校網都只是深水埗,
在這區,揀學校係好難,上智是天主教,因信仰不同 ...
如果一定要唔過海, 英華女都唔啱你, 因為英華女校係深水埗只係臨時校舍, 過兩至三年會搬番去香港島

坦白講, 如果天主教中學唔考慮, 只你真係連統一派位都唔駛點玩, 係深水埗區, 女仔就大優勢係有2間一線天主教女校(其實我認認有三間).

如果你放棄呢個優勢, 只係得番銘賢同黃棣珊 (頂多計埋間派位直資香島), 其實好戇居

siden  Super agree  發表於 15-10-17 23:52
王家爸爸  見佢工程進度唔快,兩三年未必搬得番去香港島。  發表於 15-10-15 14:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

東南西北 發表於 15-10-15 14:01
係呀! 呢個亦係我地最最頭痛和煩惱的問題。
都同老公傾過兩年,佢都話銘賢咪銘賢囉!
都唔錯呀!!!!!!
作為男人我都唔撐妳老公, 咁樣搵個女嚟攪!

siden  住ssptop 1A 唔去上智  發表於 15-10-17 23:54
王家爸爸    發表於 15-10-15 14:43

王家爸爸 發表於 15-10-15 15:27
覺得阿女叻,在邊間讀都會入U,其實有啲危險。應該睇下「南橘北枳」這故事。 ...
唔算好危險, 起碼唔係"覺得阿女叻, 讀唔讀書都會出人頭地啦!"

王家爸爸  覺得同現實可以有好大落差  發表於 15-10-15 15:33

YmOra 發表於 15-10-16 11:30
補充資料,媽咪朋友告知,原來迦密中學的所有老師皆是基督徒,我諗你丈夫會感興趣,不防去下今次的簡介會了解 ...
但只靠自行, 唔容易入到

subb 發表於 15-10-16 16:42
我嘗試答: 因為自行階段已經收左,不用去抽獎!

你個答案顯示你唔認識中一派位

中一派位, 自行同統一既結果係一齊公佈, 除非係直資收咗, 否則一定要去填抽奬表; 未能確定自行入唔入到前, 無乜可能老定到囉!

subb 發表於 15-10-16 16:50
係呀, 我在此偷c學習中... ! 所以我嘗試答

我知是一起公報,  實際家長是不知道自行定抽獎中,
你既分析係啱

林護同荃官唔同網, 兩者都係區入熱門, 放乙2一定無機.

該會員應該係葵青網, 自行1: 林護, 自行2: 荃官, 甲1乙1都可能係林護. 結果派荃官, 所以一定係自行2收.

YmOra 發表於 15-10-17 07:43
我捉錯用神,我以為樓主想入基督教中學係必入不可,所以提議迦密中學,你說的對,迦密並非容易入.

...
要多d非天主教B1中學選擇,其實要搬去九龍城網,有迦密,華英,旅港,黃笏南,銀禧同丘佐榮
‹ 上一主題|下一主題