用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附與 St Margaret, 會選那一間?
go

福附與 St Margaret, 會選那一間? [複製鏈接]

今次我會投聖瑪加利
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mamabianca 發表於 15-11-15 16:25
hkpapa, 請問可否分享一下St. Margaret的 DSE成績? 及中學的banding?Many Thanks!

...

排名呢家嘢, 睇下好啦, 好多時其實得啖笑. 至於有幾多人擺狀元, 更加無意思..... SPCC都唔係年年有奬元, 唔通你會話港同出色過SPCC?

呢解今次我會揀聖瑪加利? 主要都係網友分享咗佢既入U資料俾我睇.

福中入U分佈:

99/191人升讀本地+海外大學(51.83%), 入3大比例: (11+13+11)/191=18.32%

聖瑪加利入U分佈:

升讀本地大學: (10+8+4+34)/67=84.58%, 入3大比例: (10+8+4)/67=32.84%

無論本地升讀大學, 定入三大比例, 都係聖瑪加利多一截.

而且, 唔好忘記, 福中多年嚟都係主收B1和B2頭學生, 聖瑪加利, 估計主收B2學生, 中間仲有不少跳船, 但最後出嚟既入U表現, 可見到中學部似乎更有能力令學生增值.

當然, 到抵係霎眼嬌定係長期俏, 要留待時間証明了. 加上聖瑪加利升中時可得到既保障/選擇, 亦較福中多, 所以如果今次要我揀, 我唔介意造白老鼠, 揀聖瑪加利

ppmmbb  睇清楚,係講Offer,唔係Degree喎!如果是Degree,咁味100%入U。  發表於 15-11-16 13:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ppmmbb 發表於 15-11-16 09:24
可能福中由六年前開始收了一班唔係自己揀的學生,最後一批好似而家才中一、二!

...
其實我講咗啦! 福中一向都收外生, 但收生來源主要係B1同B2頭學生, 聖瑪加利中學主要收生來源應該係B2學生

wany 發表於 15-11-16 10:23
回覆 hkpapa852 的帖子

“加上聖瑪加利升中時可得到既保障/選擇”
你睇下呢個帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761

一家三口 發表於 15-11-16 10:09
但都說據老實話, SMCESPS 出到狀元的機會不大, 始終中文5星星真的好難.
要揀既, 你會揀一間成日出狀元既學校, 但入U率只得50%, 定揀一間有80%入U率, 無狀元既學校?

Ocean419 發表於 15-11-16 11:33
St Margaret 小一收幾多學生?我想知道由小一入學計起到最後入到local U 同三大分別有幾多%

...
其實計嚟無謂, 中間一定好多人跳船. 好似3年前CKY, 又係走剩唔夠30人中六畢業, IBDP平均分仲要全港倒數第三.

但依家呢? 大家咪有仆到去爭佢D位 (咁佢近兩年IB成績又大有改進)

一家三口 發表於 15-11-16 11:43
教育局未實行少班教學前, 學校收約每級80人, 1112年開始就收每級66人. 中學部會收外來生, 全級合共約110人. ...
我會認為, 咁多人跳完船後仲有咁既成績先致難得

回覆 ppmmbb 的帖子

ppmmbb 睇清楚,係講Offer,唔係Degree喎!如果是Degree,咁味100%入U。

聖瑪加利係講: 大學offer, 的確無話係100% degree

但福中都只係講: 海內外大專院校學位課程 (咩叫大專院校學位課程先? 咪有係degree+AD+HD之類)

所以, 無分別.

100%入U無可能?! 睇你入咩U啫! 菲律賓大學又係U, 劍橋又係U, 肯俾錢既話Open U/珠海書院都有degree俾你去讀添!

frederickw 發表於 15-11-16 20:02
我唔知學校有無寫錯, 但你的理解卻是錯的.
你可以用你既觀點去演釋, 那是沒有問題的.

不過建議你睇多D中小學既校務報告, 你就會瞭解今時今日學校發放既資料有幾多語言/統計/圖表偽術.

有好多大家認為理所當然既嘢, 係某些學校既校務報告講出嚟, 可能意思係完全不同.

frederickw 發表於 15-11-17 10:18
學位是指 degree, 不包括 diploma, 這不是觀點, 是嚴格定義.
你的錯誤理解會誤導其他人, 必需更正.
你要堅持己見我沒意見.

如果版主認為我說的話有誤導成份, 自會處理, 不用你多說.

frederickw 發表於 15-11-17 10:39
我當然堅持 "學位" 不包括 diploma. 這不是意見, 是定義.
你其實知唔知聯招學位係包括D乜?

frederickw 發表於 15-11-17 10:18
學位是指 degree, 不包括 diploma, 這不是觀點, 是嚴格定義.
你的錯誤理解會誤導其他人, 必需更正.
坦白講, 句說明係福建中學自己寫係校網, 唯一有資格解釋呢句說話到底係如何演釋, 亦只有學校本身.

你可以代表福建中學嗎? 如果不是, 你又如何能說你一定是對的呢?

一家三口 發表於 15-11-17 10:47
給大家多一點訊息, 都有一部份學生是經non-jupas 入學. 亦有些是用外語(日本, 法文....), 即是外語攞A , 已 ...
其實呢種情況本身有D複雜,除非學生小學時本身無學足6年中文, 否則即使係NCS, 教育局都要佢考DSE中文, 不過佢可以另外考GCE既中文/外語, 係申請大學學位上, 只能以Non-JUPAS, 用GCE外語+DSE其它科成績申請, 但相對會接受呢種申請既學科同學位較少.

AgapePa  DSE 有外語考  發表於 15-11-17 12:11

AgapePa DSE 有外語考

DSE係有外語考, 但教育局並無准許NCS以外語取代中文, NCS一樣要達3322先符合入大學資格(呢樣嘢俾人講咗好耐都未變).

只有"沒有在香港本地學制下讀足6年小學"既學生, 先可以係DSE選外語取代中文科 (不論本地學生定係NCS)

如果真係想避開DSE中文, 不如諗吓讀一/兩年國際小學再插入小二/三, 咁日後你就真多咗選擇 (不過唔係間間中學都有DSE外語)

一家三口 發表於 15-11-17 14:48
以我理解, Non-Chinese students 是考GCE的中文(不用考DSE中文), 其他科目跟DSE考. 跟手用Non-Jupas 申請大 ...
啱啱搵番條official link, 睇下D official資料:
http://www.jupas.edu.hk/en/application-procedures/application-information/alternative-qualifications-in-chinese-language-acl-for-ncs-applicants-only/

以下係節錄:

For the non-Chinese speaking (NCS) applicants, the 9 JUPAS participating-institutions and the SSSDP institutions will consider, for the purpose of satisfying their minimum entrance requirements, alternative qualifications in Chinese language (ACL) results (only those under GCE, GCSE and IGCSE) under specified circumstances in lieu of general Chinese language requirement for applicants seeking admission to the 9 JUPAS participating-institutions and the SSSDP institutions.
NCS applicants must meet either one of the following specified circumstances before consideration will be given to their ACL results attained:
  • the applicants have learnt Chinese language for less than 6 years while receiving primary and secondary education; or
  • the applicants have learnt Chinese language for 6 years or more in schools, but have been taught an adapted and simpler curriculum not normally applicable to the majority of applicants in local schools.

即係話, 唔係NCS就一定可以咁做, 只有在中小學期間學習中文少於6年, 或學習既中文課程水平低於基本課程才合資格. 合資格既話, 可以直接用GCE中文代替DSE中文直接以JUPAS申請添.

但如果符合要求要用Non-JUPAS申請入大學, 咁可能要考埋DSE中文+GCE中文了 (估計)

一家三口 發表於 15-11-17 15:21
明白。
因為smcesps 有部份學生已經小學讀non-chinese.( 係比較簡單)所以升上中學後, 可以考gce 中文啦!:n ...
但佢地係咪全部都係NCS呢?

我又有興趣想知, 今年TSL都話要NCS學正規中文, 咁除咗SMCESPS, 仲有冇其他小學有非正規中文課程呢? 莫非只剩番國際學校同個堆指定既官津英小?

DevilPig 發表於 15-11-18 11:36
知道點解咁多留班?
其實中五留班好多學校都有, 不少B1官津中學, 中五都有人留班, 因為中六留班再重考, 好似煩過中五留班.

Tc118 發表於 15-11-18 20:47
Creative 同 at Margaret, 揀邊間?

Creative小學還可以, 中學就.......

wany 發表於 15-11-19 16:55

那請問 creative 和福附, 會選哪一間?
creative小學, 只要你俾得起錢都唔錯既.... 中學就..... 不如去抽好過

wing.2bb  Why the secondary school is not recommended?  發表於 15-11-19 18:04
‹ 上一主題|下一主題