用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解考小可以有4TH INTERVIEW?!
go

點解考小可以有4TH INTERVIEW?! [複製鏈接]

retriever 發表於 15-12-9 12:59
回覆 littleblackdrez 的帖子

只係睇舊帖睇到...
CKY所謂既第4次, 其實係Call Waiting再面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 15-12-9 15:53
回覆 hkpapa852 的帖子

個人認為, 考小面試, 一次見學生, 一次見學生N家長足矣...
咁你有冇去考英華, TSL, 港同呢? 佢地都係要過3關喎?

retriever  唔認同689 唔等於可以移民   發表於 15-12-9 16:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 retriever 的帖子

retriever 唔認同689 唔等於可以移民

移民唔係你想移有得移, 但去唔去考某校係完全可以自控.

你唔認同人地既面試方式, 咁何必攞苦嚟辛?

直資/私立學校收生自主, 揀優/適合而取, 呢D係人所共知, 佢地有條件/規舉地收生, 亦不見有任何問題.
而且某程度上佢地都係一盤生意, 生意唔好就會執笠, 千祈唔好當佢地係官津學校咁看待 (官津學校只會因收生不足而殺校, 唔需要理賺蝕).

有趣既係, 入得呢D學校既家長, 越嚟越重視既, 係"客戶服務", 甚至係"個性化既客戶服務", 而唔係教育(唔係唔重視, 不過應該唔會係Priority 1).
‹ 上一主題|下一主題