用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 無曬信心,求高人指路
go

無曬信心,求高人指路 [複製鏈接]

其實好睇係邊間小學, 黃大仙區只有3-4間小學升B1中學比例較高, 其餘二線個D, 每年都只有~30%學生升B1中學, 其餘二線以下既更加唔好講了!

所以級12, 都要睇下係屬於Top ??%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 16-3-23 15:43
回覆 hkpapa852 的帖子

係真的, 朋友黃大仙小學, 佢話級28已屬BAND 2, 我真的唔明, 11X人一級, 28已屬BAND ...
如果係45網既小學, 應該無可能, 不過如果係43網既小學, 係有可能.

不過唔一定係B3多, 可能係B2多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

YC04 發表於 16-3-23 16:01
我唔信囉, 點會有咁大分別?

黃大仙區小學級名次7X仲有機會係B1既, 應該只有錦泰同嘉諾撒(新蒲崗)兩間

** 黃大仙嘉諾撒雖然都有~50%學生升B1中學, 但佢一級得4班100人左右, 所以級7X一定無機會係B1學生

YC04 發表於 16-3-23 16:14
係, 其實, 我巳經好努力咁TRAIN佢考試, 但唔明點解, 考極都係呢D名次, 前唔到.

...
可能係方法問題, 又或者, 你唔夠其它家長怪獸......

Eat_Sleep_Play  例如點怪獸法,講嚟聽下  發表於 16-3-23 20:57

Yanamami 發表於 16-3-24 10:25
Yes, 覚得保—、林護、曾肇添都好过QES.
以DSE成績/入U率計, 保一應該同QES同級, 林護同曾記明顯好過QES.

其實QES收女生較多 (好似近2/3係女生), 而且亦較偏好收聯繫小學既學生 (尤其係九龍城區個4間), 街外學校既男生想入其實唔係咪易

入九華可能易過入QES

Yanamami  TSL  發表於 16-3-24 13:35
Yanamami  不过九华收好多SFA TLC学生?  發表於 16-3-24 10:57
‹ 上一主題|下一主題