用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] ...
go

未有著落既B1尾B2頭學生又有機會! [派彩之後: 香島正校] [複製鏈接]

各位未有著落既B1尾B2頭學生家長機會又嚟啦! 李國寶中學已經係3月21日開始接受第二輪招生, 4月8日就截止, 學額有20個, 詳情可去校網睇吓:
http://www.hkmadavidli.edu.hk/admission_s1

其實仲有一個"好處"校網無透露, 第二輪面試結果係4月29日先公佈, 註冊日期只會更後. 到時已經過咗直資中學要提交收生名單俾教育局既期限. 所以如果到佢收咗你, 你其實仲可以繼續等大抽獎結果.

係咪甘著數? 其實呢間學校至少上年已開始係咁做, 亦已有家長試過 (註冊第二輪等抽獎結果, 最後抽中第一志願後放番李國寶個位)

李國寶已塵埃落定, 如果仲係擔心派位唔理想, 可以預備定派彩後去考呢間:
香島中學 (正校)
http://www.heungto.edu.hk/index.php/en/admission/670-2015-01-09-03-41-51

7    0    0    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

李國寶出咗結果了, 考入既就恭喜你, 未有著落又擔心大抽獎?

唔駛咁驚, 即使萬一大抽獎結果唔理想, 仲有一個唔錯既機會可以諗吓:

九龍塘香島中學
http://www.heungto.edu.hk/index. ... 2015-01-09-03-41-51

有70個中一學額於2015年7月7日開始接受申請 (升中大抽獎後才接受申請)

呢間好唔好? 自己去睇吓資深會員憫父點分析:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 114&fromuid=1389083
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbk 發表於 16-4-29 20:37
現在是香島定李國寶?
李國寶已完

Eat_Sleep_Play 發表於 16-5-9 22:43
睇憫父嘅分析,香島似乎係一間1C嘅中中,咁同2A嘅英中李國寶比較,hkpapa你又點睇呢? ...
個人分析:

李國寶係不派位直資英中, 一向被人定位為B2A-B1C中學, 估計收生主要係B1C和B2學生, B2A佔多數

香島係派位直資中中, 有45%學生來自派位, 但因為中中關係, 加上要俾錢, 應該無乜B1學生會考慮佢, 甚至B2A都未必多. 所以估計派位階段收到既主要係B2中游學生. 到學校收生階段 (人地當叩門), 香島吸引亦不如NPL, LKP等 (因為中中?), 所以收番嚟既學生, 應該亦只係B2為主.

香島可能係全港唯一一間3322率不足60%, 但升讀local degree比例可以達35%+既中學.
以3322去睇, LKP三年平均每年~65%(平均高過香島10%), 但實際入U率不詳, 估計和香島相約.

以呢D資料比較, 似乎香島較LKP更能令學生增值

chesswin 發表於 16-5-11 16:33
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

我覺得香島係叩門階段會收好多B1C學生, 所以入U率高D, 但因為有派位關係, 332 ...
好多人都認為英中一定比中中好, 英中至少係B2A, 中中一定係..... 所以香港叩門收番嚟既, 我唔認為會有好多B1C學生, LKP同NPL一定會多D

chesswin 發表於 16-5-11 20:11
回覆 hkpapa852 的帖子

或者係啦,我以阿女同另一朋友CASE, 覺得有不少B1C機會報, 因為總有人唔好彩或選校 ...
你認為以前有幾多人會留意呢間中學呢?

chesswin  anyway  發表於 16-5-12 10:02

YC04 發表於 16-6-20 10:23
唔好意思, 可否告知邊間直資巳收了你囡囡? 同埋想知為何有OFFER還會再去試香島?

我自己都好困擾, 擔心亞女 ...
如果你有油塘福建offer,就無謂叩同級既香島。

YC04 發表於 16-6-20 16:17
點解呢?  我依家甚麼都未有, 只是不停睇資料, 因要得待派位當天, 派得好, 就免除以上功夫, 派得唔好, 就要 ...
抱歉,以為你有油塘福建offer。
個人認為呢兩間只係同級,如是B2A-B1C水平既學生,隨便一間收也可接受,不過香島位較多。
‹ 上一主題|下一主題