用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女仔B2, 有直屬中學,但怕入唔到,請賜教排位乙二及之後(R ...
go

女仔B2, 有直屬中學,但怕入唔到,請賜教排位乙二及之後(REVISED [複製鏈接]

wongkaka 發表於 16-4-20 17:10
回覆 wongkaka 的帖子

不是呢, 我女小五而已
有聯繫B2中學就乙1選聯繫中學

乙2參考憫父其它對九龍城區既排位意見吧!

wongkaka  YES  發表於 16-4-20 17:50
little_yolky  會唔會係B1聯繫中學?  發表於 16-4-20 17:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-4-20 17:26
有聯繫B2中學就乙1選聯繫中學

乙2參考憫父其它對九龍城區既排位意見吧!
little_yolky 會唔會係B1聯繫中學?

九龍城區有聯繫B1中學只有幾間官小, 不過佢地都有間唔錯既聯繫B2官小: 何官, 所以都可以照揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wongkaka 發表於 16-4-20 17:52
回覆 hkpapa852 的帖子

聯繫中學is B1
原來係PLK小學,成日都唔記得呢間今年可選KL3添

hkpapa852 發表於 16-4-20 18:28
原來係PLK小學,成日都唔記得呢間今年可選KL3添
如果係PLK小學,聯繫位真係唔駛諗,用番大路排法,乙1九真/培道/何官,乙2胡兆熾

wongkaka 發表於 16-4-20 20:21
SORRY......
應該係有"直屬" 中學

係九龍城區, 有直屬B1中學, 小學部有女生就讀而又會同學生講實際banding既, 好似只有一間: 培正

如果真係讀培正, 因為自行階段培正只收小學部學生, 加上每年總有一D人想入英中而放棄直屬位, 所以即使小學部人數遠多於中學部, 但B2生入唔到中學部既機會本身已經好低.

所以應該乙1培正, 乙2就放非大熱既B2中學, 如胡兆熾.....

憫父    發表於 16-4-21 11:16

hkpapa852 發表於 16-4-21 10:40
係九龍城區, 有直屬B1中學, 小學部有女生就讀而又會同學生講實際banding既, 好似只有一間: 培正

如果真係 ...
啱啱諗番仲有間聖羅撒.

如果係聖羅撒既B2, 乙1一定係聖羅撒, 乙2應該唔駛填. 因為聖羅撒直屬位近年都用唔晒, 不過萬一咁都入唔到, 我諗佢個女應該唔係B2, 係B3
‹ 上一主題|下一主題