用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華書院Band幾?
go

請問英華書院Band幾? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-7-4 15:08
英文5以上比率(年報14頁),大約28.8%(應該最少係B1B水平);學校無公佈中文同數學DSE成績(唔知道4以上 ...
你睇邊份年報?

如按照2014-2015既校務報告:
http://www.yingwa.edu.hk/uploadfile/2015102803400435253file_file_ub0/1415Report.pdf

P.14: 升讀local degree過去三年分別係: 4X%, 5X%, 6X%, 應在B1B水平
P.15: 4大主科5+比例過去三年都係全港平均至少兩倍, 點都唔會係B2A既.......  

所以我會認為, 英華書院目前應該只係B1B

EFJ3  不愧我是你忠實粉絲,不偏頗,數據理據分析強  發表於 16-7-4 18:07
王家爸爸  同一份   發表於 16-7-4 17:54
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MC1128 發表於 16-7-4 18:37
王家爸爸講的中文成績, 應是指HKAT,小六升中的學生的中文科的確較弱,僅較全港平均數略高

中一生的中文水 ...
英華HKAT既英文科成績,係意料之外地高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-7-4 18:45
英華HKAT既英文科成績,係意料之外地高
參考吓, 多間名校2014/2015 Pre-S1成績(平均分):

英華

QC

KC

聖若瑟

St Mary

MCS

Marymount

中文

59.1

~65

~68

64.28

70.4

72.26

62.5

英文

80.13

~80

~75

77.45

83.5

88.02

84.9

數學

78.8

~85

~85

83.84

81.2

81.99

70.5

英華書院Pre-S1中文科既成績, 比大部份B1A男校更好, 不過中文同數學就.......
‹ 上一主題|下一主題