用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??
go

邊到可以睇到浸大黃錦輝DSE 成績??   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-10-6 13:01
你遇著嗰西遊高手,講咗等於無講。
100%升HKU係100%升學,100%升鯨魚大學都係100%升學,100%升太空、VTC嗰 ...
讀毅進,或者去另一間中學repeat中六,算唔算繼續升學呢?

王家爸爸  咁就要睇校方既語言偽術能力啦!   發表於 16-10-6 13:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

idy926 發表於 16-10-6 17:22
佢應該係覺得學校應該係自己校網向公眾公開資料,如果只比家長睇,就未必係真。

有人經常咬住Li個point吾 ...
我想問吓,份資料詳盡到有晒名既話,咁應該入3大同8大,甚至local degree比例,大家都應該可以計到吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mother904 發表於 16-10-7 08:41
有畢業班家長計人頭,數到入三大約25+,今年畢業班約廿幾人一班,即大約有一班同學入三大

如果係真,我覺 ...
請問有幾多人畢業呢?

如果25人一班有4班, 則約100人畢業, 咁如果有1/4人入到3大, 其實表現唔會差過所謂B1C中學, 不過整體升讀local degree比例, 以此推算可能在30%-35%, 咁就未及其餘B1中學

mother904 發表於 16-10-7 09:31
應該是5班吧。

但要留意一點,其實有些出國的學生,本身是有jupas offer的,例如我知道去年有人派了城大, ...
其實不少學校都有學生會放棄JUPAS offer去選擇自資學位或者海外升學, 呢一點荃官就公佈得極詳細:
http://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2016%20HKDSE%20result%20&%20Exit%20of%20Std.pdf

個人認為, 如果本身個offer夠好, 都唔會選另一條路

mother904  都係架,所以都聽到唔少WKF家長講過,一早決定出國,如果入到三大就留低  發表於 16-10-7 09:58

Doray 發表於 16-10-7 10:21
仲要睇埋入乜科tim! 所以睇咁多figure 有乜用,最緊要係自己嗰個掂唔掂,勉强先谷到一個degree 同仲本身有 ...
對得, 間學校有幾多人入U, 都唔代表自己個小朋友入到, 但一間中學能否恒常地有人入U, 其實可以反映以下既資料:

如果一間學校, 能"恒常地"保持一貫既入U率, 尤其係不論大環境中學生人數變化, 學制/考試制度轉變, 咁至少反映咗, 學校既教職員, 有能力協助學生面對挑戰.

當然, 你可以話個D學校本身入得去既都係尖子, 成績繼續表現好, 無乜出奇. 但其實只要細心留意, 每次環境改變, 總有一D名校成績向下走, 呢D就係一個顯示. 另一方面睇, 不少無名/二線中學, 多年來都係主收非B1學生, 但佢地既入U率如果可以達到B1中學既水平, 咁好明顯係有增值; 相反, 一間主收B1學生既中學, 最後入U率偏低, 就明顯係負增值學校.

另外, 係一間高入U率既學校, 某程度反映了該校大部份學生既心態同風氣. 學校風氣對學生既學習, 亦有好大影響

參考學校既入U率有冇用, 個人認為有用.

王家爸爸  學校既觀睇數據(DSE成績、入U比率等),同埋自己小朋友既實際情況,同樣重要。   發表於 16-10-7 12:28

Doray 發表於 16-10-7 12:36
參考入u率是咪有用我唔知, 我年代分五band, 250 一级, 總之間小學程度正常,在级考頭1/5 都唔駛理咁多啦 ...
小學升中, 同中學升大學係唔同玩法

小學升中, B1比例受制於小學前人Pre-S1成績, 中學升大學, 純靠學生實力, 中學資源同校風, 對學生培養/提升實力絕對有影響

牡丹 發表於 16-10-17 19:49
謝謝 aprilcpf 所提供的資料.

"The percentage of A-School students attaining the general admission r ...

我唯一疑問:

23% higher than all-Hong Kong rate. 到底係: 36.6% X 123% 定係 36.6% + 23%?

以數學角度去理解, 係咪應該係前者呢?

牡丹  同意你的說法. 謝謝你!  發表於 16-10-31 14:19

mcl203 發表於 16-10-18 10:14
應該係前者....HKR x (1 + 23%) ~~~

36.6% X 123% = ~45%
36.6% + 23% = 59.6%

兩者差~15%, 相差都好遠吓......

mcl203 發表於 16-10-18 10:29
仲有呢一段都唔清楚...68% 係基於 ??....students or total students ?? ...68% 肯定大過 ~45% or 59.6% ~ ...
咁佢果68%係講明:

UGC degree + SF degree + Oversea degree, 咁就算全級有68%都唔出奇, 只係3者比例, UGC degree應該會較低, 如果3322率只有45%, local degree應該未必有30%

mcl203 發表於 16-10-18 10:40
咁係咪要假設 Overseas Undergraduate 會收 無3322既學生....仲係佔大比例....再加 Local 3322 已經入到Un ...
海外大學, 我一向認為發水成份可以好高

澳門大學同澳洲墨爾本大學都係海外大學, 但一個天一個地. 而且, 就算海外名大學基本上唔睇中文科, 所以就算中文科0級, 其它科成績好都可以入到.

mcl203 發表於 16-10-18 10:51
呢個係咪要假設 大比例學生係炒左中文,其他科要好,先大機會被海外大學,直入Undergraduate, 掹掹緊成績應 ...
話說我朋友當年A-Level攞住6支槍都可以入到美國某大學讀degree學位

mcl203 發表於 16-10-18 10:57
咁都要假設有3X% 係俾1球D仔女去入D要求唔高既大學,點解唔揀海外重讀多1年搏好口呢??

...
咁我唔認為3X%都係咁(成績極差但以錢入大學), 應該只佔極少數, 估計5%內.

其實入一些國內, 台灣, 歐美既二/三線大學, 成績唔需要好出色, 要求比SF Degree可能仲要低, 甚至只需有AD/HD既資格 (22222, 或者連中文都唔駛) 都入到.

小時了了 發表於 16-10-18 14:52
hkpapa852, 想再賜教, 觀塘福建中學 2016年 DSE 成縝如下, 係咪都唔錯呢? 純以DSE 成績睇, 係咪都屬 B1C -  ...
如果你想睇其它中學既成績比較, 去呢兩個帖吧!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3241251&extra=page%3D1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D2

小時了了  唔該晒  發表於 16-10-18 17:03
‹ 上一主題|下一主題