用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,有關banding問題
go

求救,有關banding問題   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 17-4-11 12:03
貴公子應該排 245~246吧.....
今年是雙數年,banding再執位,246可能已是B2了....
就算上年Pre-S1成績好咗, Banding比例唔一定會加, 呢點要小心留意.

因為"好"呢樣嘢係要相對, 如果你成績提升咗, 但全港平均既成績提升百份比高過你提升既百份比, 即係其實成績係相對全港嚟講係差咗, Banding比例可能會跌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 17-4-13 13:16
因為只有雙數年(例如2016升中)既小朋友要考pre-s1, 計banding係用兩年既pre-s1數據, 所以, 雙數年升中既小 ...
最重要係, 即使學校既師兄姊Pre-S1成績有進步, 但唔知同區其它人成績是否也一樣進步, 甚至更加大進.

另外, 今年九龍城區仲要多咗兩間小學既學生嚟劃分過Banding. 兩間小學, 分別一間係黃大仙區龍頭小學, 傳說以前係黃大仙區時有至少50%B1學生, 至於另一間, 對B3學生嚟講可能會開心D, 因為以前係區內較不受歡迎學校之一, 學校既B1比例, 相對應該較低, 反而可能只搶咗一堆B3學額, 將一D原本可能係B3既學生推咗上B2.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yvon 發表於 17-4-13 14:08
係咪236都會有機會推上B2?
同埋聽講九龍城B1生多過B1位, 係咪都關多左兩間小學事?
...
我唔為KL3今年既B1學生會多過B1學位, 除非有大量住係KL3但就讀他區小學既家長申請轉用住址網升中.

會否推上B2其實無人知, 甚至220被人推落B3都有可能

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-13 14:16
如果係咁計,兩間小學拉勻後差距係咪無咁大?
強校一級~150人, 弱校一級只有~50人

Eat_Sleep_Play  噢....咁即係蝕底咗  發表於 17-4-13 14:27

little_yolky 發表於 17-4-13 14:52
所以都係靠搏。
如果搏到就有機會抽直屬位, 但搏唔到就無機會執雞入B2學校, 可能好既B3學校都無乜位了。
新加入既學校, 到低係小池大魚, 定係大池大魚都未有人知...... 不過間學校自己應有概念
‹ 上一主題|下一主題