用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵靑band2 中學
go

葵靑band2 中學   [複製鏈接]

ivybeyond 發表於 17-8-18 00:07
想請教葵青區band2頭中學
有咩好選擇?
女生
全完, 伍若瑜
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ivybeyond 發表於 17-8-18 09:03
thx
聽聞李賢堯已攀升band 2 ?
是嗎?band 2 頭?
主科成績還是太差.....
邊個同你講係B2頭? 老點你喎?!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

熊大 發表於 17-8-18 10:18
李賢堯的叩門要求set得比同區band 2校高,操行仲要5,6年級A grade.
吊高嚟賣唔代表佢有本事教好學生.
話說東九某B2尾直資, 都有人話B1生去考都唔收添

ivybeyond 發表於 17-9-13 17:37
全完已是英中
即是band 1?
校風好像頗好
何為B1學校從無標準, 睇你著眼著眼點係乜.

英中唔代表畢業生既成績 (DSE) 一定好

oiyau2005 發表於 17-9-14 01:22
其實點解要Whatsapp group?係呢道交流咪得,我相信冇,邊個會開呢d Group, 395識7唔會公開自己電話
...
唔好咁講, 人好奇怪, 近年D人寧願加入D不知名既WhatsApp群組同FB群組, 都唔上討論區.

考幼稚園同升一小個D家長都係咁, 3唔識7係咁入group, 市面好多流料, 其實就係來自個D地方

oiyau2005 發表於 17-9-14 16:15
係囉, 真係有呢d群組咩, 我真係冇join過冇諗過, 上EK已經好多資訊, 又唔會局限住係今年升中家長,  ...
因為我近年都仲有D朋友仔女考幼稚園同小學, 見佢地成日係D群組問嘢我先知.....

其實我發現有D群組其實該係有人想賣廣告 (如面試班) 開.....

long0 發表於 17-9-30 00:44
回覆 jojoplanet 的帖子

妳嘅講法都幾斷章取義我無話過學校之後會唔好
不過校方有目標要95%DSE學生攞22222以上

唔...... 對B2學校嚟講, 尤其係B2B或以上既學校, 呢個目標好似低咗D喎?!

oiyau2005 發表於 17-10-3 19:19

陳記35%係degree. 李城壁44.2%係包括asso/HD 亦都冇brea ...

其實可能係2A同2B比較,唔係1C同2A既比較

oiyau2005 發表於 17-10-3 23:20
應該係咁意思,但覺得陳記應該有b1水平
大家又睇吓過去幾年幾間中學既DSE成績:

畢業年度

中學名稱

3322率

本地學士課程比例

主科4+率

主科2+率

2012 -  2013

王少清中學

76.32%

<=89.5%

46.3%/44.2%/62.6%/62.6%

98.4%/100%/100%/100%

東華三院陳兆民中學

60.26%

30.20%

96.2%/99.4%/98.1%/99.4%

保良局李城璧中學

53.40%

<=19.32%

中華基督教會全完中學

46.20%

<=70.33%

96.7%/99.5%/95.9%/100%

伍若瑜夫人紀念中學

53.80%

<=37.4%

2013 -  2014

王少清中學

66.85%

<=80.3%

34.8%/33.1%/52.8%/50.6%

91%/100%/97.2%/96.6%

東華三院陳兆民中學

65.40%

35.34%

100%/100%/97.7%/98.5%

保良局李城璧中學

47.60%

<=19.90%

83.8% /

中華基督教會全完中學

30.06%

~29%/~18%/~37%/~36%

~99%/100%/~98%/~98%

伍若瑜夫人紀念中學

60.10%

<=33.6%

2014 -  2015

王少清中學

73.78%

29.9%/43.9%/64%/59.5%

98.8%/100%/98.8%/98.8%

東華三院陳兆民中學

61.60%

33.30%

97.1%/100%/94.2%/98.6%

保良局李城璧中學

47.40%

<=21.64%

中華基督教會全完中學

24.07%

伍若瑜夫人紀念中學

58.70%

31.20%

96.4%/99.3%/?/97.8%

2015 -  2016

王少清中學

75.95%

<=49.00%

?/51.9%/61.4%/65.2%

?/100%/99.4%/98.7%

東華三院陳兆民中學

63.40%

35.00%

96.7%/100%/99.2%/97.6%

保良局李城璧中學

48.5% (33222)

<=26.22%

85.9% (96.2%)

中華基督教會全完中學

20.67%

伍若瑜夫人紀念中學

68.40%

<=57.9%

100%/99.2%/?/98.5%

點解可能係2A同2B...... 或者大家會明白多一點

晴晴小B 發表於 17-10-4 09:00
hkpapa,,我估有好多人唔明咩嘢係“細過等如”既符號
<= 呢個符號...

以2015-2016年 伍若瑜既升讀local degree情況嚟解釋一下:

係伍若瑜校務報告中, 有呢一句"而其中透過大學聯合招生 (JUPAS) 成功入讀本地大學課程者計有57.9%"

即係有 57.9% 學生成功取得 JUPAS 學位.... 但當中時否包括 AD/HD 呢? 我不能確定, 所以, 呢 57.9% 應該係 Local degree既上限 (如果所有JUPAS學位都係Degree的話), 所以會出現 " <=  "

oiyau2005 發表於 17-10-4 09:03
本地學士課程比例有D學校咁高,比例計算可能係學生同非學士(associate, HD) 比例喎,全完冇可能70%
...
你見當年3322率得46.2%, 就知個 70% ...... 一定唔會全部都係 Degree

oiyau2005 發表於 17-10-3 23:20
應該係咁意思,但覺得陳記應該有b1水平
陳記多年嚟3322率都只有6X%, 以佢既收生水平, 其實真係唔多合格..... 升讀local degree一直只係35%邊緣徘徊.

李城璧..... 33222率年年都只有 4X%..... 其實, 叫佢做B2A, 有點過譽..... 不過蜀中無大將.... 其實相比之下, 區內既廖會好一點, 3322率有機會係超過 5X%

回覆 oiyau2005 的帖子

又講番之前你地討論間"吳記"

其實佢都出過一年DSE成績既
http://twghscgms.icampus.hk/website/singlepage/index?channel_id=8271

第一屆DSE成績:

整體4+: 33.4%

中文4+: 32.8%
數學(必修)4+: 32.1%
通識4+: 49.4%

咦! 英文呢..... 無公佈, 相信可能低於全洪平均.... 如果保持到呢個成績, 加上英文又達全港平均, 咁學校應有至少B2B水平....... 不過, 如果學校目標只係 22222率要達 95%, 咁相信第一屆DSE既成績, 可能只係曇花一現

羅繞睛    發表於 17-10-4 12:22

twhkleung 發表於 17-10-5 01:43
其实我都開始有d亂...
我都几肯定長沙灣崇真3322有56%, 但可能入U率沒公開, 或者不高, 所以被定 ...

長沙灣崇真,問下會員hug.... 會知多D, 水準應係B2A

twhkleung 發表於 17-10-6 00:08
剛发現舊年去參觀李城X時在門口拍下還有另一張相

见到
其實 oiyau2005 都解釋咗, 我今朝又更新咗以下呢個帖 #1:

【細說如何解讀中學發佈的DSE成績和畢業生去向等資料】

加入咗呢一點:

4. "3322率" 和 4主科各自達 3, 3, 2, 2的分別

oiyau2005 發表於 17-10-6 00:58
點解去到同一banding,學生都會有不同嘅水平,因為個派位機制最後大抽獎係同一banding冇再分頭中尾,加上 ...
我會咁睇, 如果一間主收B1學生既學校, 成績不能維持在B1B-B1C之間, 其實係負增值

B2中學亦然..... 如果主收B2學生, 但成績沒有B2B水平, 其實學校係無乜為學生增值
‹ 上一主題|下一主題