用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝
go

男仔40深水埗or 34九龍城,求意見,謝謝 [複製鏈接]

cameo 發表於 18-2-5 02:28
本身住緊ssp但完全唔了解呢區小學,升中就知道男仔喺深水埗網麻麻。
因可以考慮搬去34網近外家,小學都係冇 ...
為咗個仔, 要搬就搬去41網, 31網或32網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 18-2-5 14:34
不是12網嗎
如果18區36個小學網任揀, 我唔會建議人搬去12網, 因為升中無選擇, 亦有太多不明朗因素, 尤其係男仔
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cameo 發表於 18-2-5 14:37
謝謝你們對搬屋的建議。
在我而言,即使由40搬到34,當中原因都是近外家才考慮,子女升學係重要,但我亦絕 ...
41網本身係34網隔離, 其實唔遠

除非你一定要搬去同外家住係同一座大廈/屋苑

cameo 發表於 18-2-5 14:52
再謝謝你的建議,暫時只想知更多有關34、40校網為主。
34網選小學既問題, 睇吓呢度吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3595904&extra=page%3D3

cameo 發表於 18-2-5 15:08
之前都有睇過。謝謝
暫時只比較34、40。 小學34網難揀,但升中就比40好得多。

係SSP升中男仔有幾差, 可以睇吓:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3598547

如果再唔加番B1中學學額, 相信會有至少30%B1男生入唔到B1中學

貓頭雀 發表於 18-2-6 17:06
我唔熟34, 但感覺上40網不錯。

旅小和旅中有聯繫的,20-25個位? 數字我忘了。
旅小和旅中沒有聯繫位, 只係旅小每年會推薦一批學生俾旅中, 旅中通常極大機會係自行階段取錄呢批學生

kuri_ma 發表於 18-2-6 18:22
囝囝叩到CSK,其實叩門唔係想像中咁難,我識好多朋友都叩到34,佢地都唔係谷果班,不過當然你想有把握d要 ...

CSK叩門一向只睇portfolio揀人去考嗰個超過1小時既筆試,相信讀happy school唔谷學術係連俾人揀去考既機會都無。

cameo 發表於 18-2-6 21:10
謝謝你的寶貴分析。
如揀小學,我都相信40網穩陣過34好多,入唔到乙一,有機會去乙二也會不過不失。
我其 ...
不要低估叩門的難度, 亦不要高估40網小一派位的情況.

現實係, 熱門學校叩門一般至少都係200-300人選10-15人

40網小一派位只是好過34網一點點, 某些二線放乙1都大機會入, 但放乙2機會都唔高, 只係無34網咁地獄, 可以原區安置, 但一樣係天地網

堅持為自己選校設限制, 有好處也有不好處, 自己衡量.

簡單而言:

40網升小派位較好34網一點點, 但升中呢..... 要有3理準備, 即使係B1學生, 都有30%機會入唔到B1中學

34網升小派位近乎全港最惡劣 (其實幾年前未借位已經連繼至少4年係派獲首三志願最低既一區), 除咗坊區所稱既寶校外, 近乎無學校係可以乙1必入, 而且唔好彩仲要派去外區 (升中派位亦不見得比SSP理想很多既區)

ying8 發表於 18-2-6 20:43
樓主仲要計計: 40網嘅一線津小,好似荔天、旅小、協和,B1率五成幾,點都高過34網你心儀嘅CSK(約40%)、合一 ...
不同區既學校, B1比例其實無得直接比較.

荔天, 協和, 旅小, 相信如果轉咗去九龍城中學網, 升B1比例都會大跌

要怪只怪九龍城區有太多怪獸級既學校

APS, KTS, LS, MCS, HY, 民生...... 每間都至少有50%既B1學生
‹ 上一主題|下一主題