用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名? ...
go

九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是BAND2中學報名?   [複製鏈接]

Arabellahk 發表於 18-3-15 15:23
九龍真光中學到底按BAND1中學報名還是按BAND2中學報名?

人地點睇間學校其實有幾重要呢?

最重要係你有幾想小朋友入呢間學校

TwinWong    發表於 19-3-6 14:11
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Arabellahk 發表於 18-4-2 23:57
肯定不會看人地點睇間學校,但想知九真到底屬band1還是band2
收過去幾年收生水平 (Pre-S1平均分), 仍然係主收非B1學生

至於學術水平..... 暫時仍然反覆.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我一直唔建議, 大家只參考學校個別年份既成績而去為學校分級, 應該要睇多幾年

不過好多家長, 一見某某校突然成績好咗, 就馬上要將人地推上神枱......

正如我會推薦港同, 唔係因為佢出過狀元咁簡單. 而係佢出狀元前3年, DSE成績都已持續達B1水平. 加上出狀元後, 成績亦能保持甚至再提升.

不要以為間間學校都可以做到港同...... 失敗的只會比成功的多

Arabellahk 發表於 19-3-6 13:25
因為九真過去中一收的學生大部分是BAND2學生,DSE成績中有些數據比很多BAND1中學還好。
...
3322率和入U率的確曾有2/3年比不少B1C中學好, 但DSE成績 (4+/5+等) 可能一直也不如B1C中學

TwinWong 發表於 19-3-6 14:26
係, 所以好多邊緣於b1尾-b2 家長, 見CMI 就會覺得係b2, 都想駁高少少

只係著睇EMI/CMI,同只係著眼是否happy school一樣。

好容易恨錯難返

都係攞D真實成績去睇吓:

畢業年度3322率學士課程比例 (本地+海外)主科4+率平均主科4+率主科3+率
2012 -  2013
38.00%32.50%~34%/~20%/~34%/~42%
2013 -  2014
37.00%29.25%~33%/~14%/~30%/~40%
2014 -  2015

73.00%

75.00%41.50%~48%/~29%/~43%/~46%
2015 -  2016

67.00%

65.20%34.75%~37%/~36%/~28%/~38%
2016 -  2017

85% (33222)

76.90%51.25%~54%/~48%/~49%/~54%92%/93%/86%/91%
2017 -  2018

~80% (33222)

73.30%

88.6%/90.5%/78.1%/89.5%

近幾年, 3322率係好咗, 入U率都高咗好多, 不過DSE成績....... 除2017個屆係達B1C水平, 上年(2018年)連4+成績都唔再公佈 (相信一定比2017年差)

憫母 發表於 19-4-8 12:40
吓!  緊係九真獨有la...…..   邊間可以好似佢gum D學生可以由"百位數"變成"十位數",   ...
嗱, 學生由百位數變十位數一定唔係九真獨有

近年不少"成績進步"既直資中學, 如培僑, 羅氏, 都係學生由百位數變十位數, 變化幅度仲高達20%以上

憫母 發表於 19-4-8 12:57
咁女校呢? 唔該搵番D女校同埋津校同類比較公平D..... 邊間推走gum多人, 然後推高個33222?  
...

女津畢業人數由雙位數變單位都都有一間: MSS

憫母 發表於 19-4-8 13:26
哦.......咁就要睇下mud原因lor...… 人地MSS去Overseas 讀書都多過呀九真啦....係咪?  
gum呀人地 ...

近年不少中學1都多人跳船,所以我唔係太著重呢點。

反而九真四主科成績平平但有高入U率,呢點我覺得先係值得留意既地方。

追求取得卓越成績,九真未必幫到你;只求入到本地大學,九真可能幫到手。
‹ 上一主題|下一主題