用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘st. Jo vs 荔枝角天主教小學
go

觀塘st. Jo vs 荔枝角天主教小學 [複製鏈接]

elbar 發表於 18-6-5 09:15
升中派位英中「戰況」

觀塘
呢D只係唔用大腦分既無聊統計, 如果有認真留意今年觀塘區統一派位學額名單, 可預計今年觀塘區升中既實際情況, 應該非常慘烈

觀塘區今年升中, 第一次要大量向東區同TKO借位

雖然觀塘區以往都有向他區借位, 不過以往只係向每間學校借5個位以內, 但今年大部份借位學校都要借雙位數既學額俾觀塘區, 可估計, 最後轉網係觀塘區抽中學既學生, 遠比想像中多.

其中一個可能, TKO學生大量出走 (否則點解TKO英中全部會借成1X個位去觀塘?)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Ytkaren 發表於 18-6-4 22:44
請問大家會如何取捨,請分享原因!謝!
讀荔天, 之後搬過油尖旺區或九龍城區, 升中時選擇用住址網升中.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

elbar 發表於 18-6-6 10:16
這才是每年經教育局調整後真實派位乙部英中競爭情況  
EDB從來唔會"實際"有幾多學生留係某區升中

班報紙佬只係識將各區小六學生人數(呢個係EDB有公開)/當區英中學額呢個簡單又無知既方法去計, 但根本無考慮幾個基本問題:

1. 直屬中學既學額, 一定係留俾同區既小學? (St Jo既學額留咗幾多俾中西區)
2. 有幾多學生最後改用住址網?
3. 區內學生, 有幾多係有呈分?

lulumelody 發表於 18-6-6 10:09

但今其實學生banding會被降級
轉區會降Banding?

自己研究吓吧, 不要人云亦云

SarahGil 發表於 18-6-6 15:46
回覆 hkpapa852 的帖子

借位一問, 如男生住40網, 荔天V高主教應怎撰?

如果交通同錢都唔係問題,選高主教

lulumelody 發表於 18-6-6 23:56

到底升中轉網會唔會影響 Banding 呢?

都係個句, 家長自己做吓功課, 瞭解吓升中係如何分Banding, 唔好人云亦云.

EK就有不少舊帖有相關資料

老師既立場, 去到升中時可能會同家長有衝突, 到時既意見就未必仲係咁中肯.

‹ 上一主題|下一主題