用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃棣珊好唔好?
go

黃棣珊好唔好?   [複製鏈接]

worldcat 發表於 18-8-16 08:47
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係 ...
聯繫小學係區內寶校, 但中學一直無嫌棄年年照收所有聯繫學生, 其實學校算係咁了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

venus2014 發表於 18-8-16 10:44
請問對銘賢又有乜COMMENT?去過OPEN DAY, 校長同學生只不停SELL話同學好純.....我相信銘賢都好鬼難入..... ...
個人對呢間學校印象麻麻.... 主要係校方管理手法問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gracelam 發表於 18-8-16 14:41
願聞其詳。。。
你又無睇毒果新聞?

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20160613/55220304

gracelam 發表於 18-9-4 20:49
瑪神係中中, 有2班英文班, 阿女個friend讀瑪神中文班, 數學係用中文, 如果上到高中, 點可以一下子轉晒chan ...

聖母玫瑰近年係隔年先公開校務報告

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:35
其實有無佢哋既DSE數據?有數據先有真相。
佢地只公佈入U率

王家爸爸 發表於 18-9-5 09:49
英文、數學兩科有B1B水平,但係中文、LS兩個主科可能只係高香港平均啲啲(即係最差情況呢兩科係B2B水平)。 ...
對比一下同區中學既水平:

中學: 主科4+ (中/英/數/LS)
寶血上智: 53%/81.5%/93.4%/58.9%
聖母玫瑰: ?/70%/72%/?
銘賢書院: 60.74%/55.56%/79.26%/42.96%
英華書院: 52.1%/63.6%/77.1%/43.6%

英文明顯較銘賢同英華好, 數學相比之下略差

中文同通識, 相信都係同呢兩間一樣, 會再差一D

所以我會認為 聖母玫瑰, 銘賢 同 英華 應該係同級

gracelam 發表於 18-9-5 13:10
上智科數學有93.4% level 4 or 以上, 叻過班仔好多
上智係少有數學強既女校

‹ 上一主題|下一主題