用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城 Band 2 女生
go

九龍城 Band 2 女生 [複製鏈接]

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 11:32
小女就讀東區 , 但住址搬到九龍城. 成績比較飄忽.  

第一次呈分 總平均 76分左右. 模擬名次 78 (全校150 ...

一級有150,東區4小龍乎?

如果係兩間基灣既學生,呢個排名應試B1C中學,其餘既,差極都可試九真,培道
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jeffrey1979 發表於 19-1-7 15:37
回覆 elbar 的帖子

我自行第一選何官中,第二選文理九龍,伹又怕兩間都入不了,小六第二次呈績又飄低都不 ...

唔想讀女校, 變相將自己選擇大幅減少了.......

何官是值得去試, 但如果令千金係兩間基灣既學生, 我認為唔需要咁快試B2中學

男女B2中學, 九龍城基本上只得B2B和B2C的選擇 (何官雖然好多人認為係B2A, 但以DSE成績去睇, 我認為只有B2B水平, 文理從未公開過DSE成績, 更加無謂搏), 想要好一點的, 只有觀塘呂郭, TKO王華湘, 或重回東區, 選衞理, 顯理, 劉永生或金文泰.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jeffrey1979 發表於 19-1-8 12:58
家人與我都比較不喜歡純男校/ 純女校. 當然乙部的時候就要看成績再選.

係咪一定要九龍城呢?

如果係, 其實扣除女校, 選擇唔係太多:

九龍城:

何官
胡兆熾
基道
文理? (我有保留)

其它九龍區B2男女校既選擇:

油尖旺:
1. 發叔

深水埗:
1. 派位直資 - 香島 (左派學校)
2. 大雄
3. 莫慶堯

黃大仙:
1. 可立
2. 培僑 (B2B/C水平)

觀塘:
1. 呂郭 (B2A)
2. 羅陳
3. 寧波
4. 寧二

crystalwsm 發表於 19-1-8 14:15
請問香島全港有幾多間,曾經聽過深水埗香島,又九龍塘香島,知道將軍澳又有一間香島,好似周圍都有 ...
九龍塘香島正校, 係歸入深水埗區

sasafan 發表於 19-1-10 10:47
真的甘差?校風ok?我囝超鐘意
成績嚟講都叫OK, 校風呢, 網上意見好兩極, 最好自己親身去視察一下 (自行唔諗大抽獎都可能要諗, 所以點都要自己做吓功課)

‹ 上一主題|下一主題