用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Thanks all for comments
go

Thanks all for comments   [複製鏈接]

Julybabe 發表於 19-7-24 22:01
想請問為什麼這幾年聖心書院banding好像下滑得好犀利  由1a跌落1b/1b... 有沒有原因?而且聽聞入U率也下降 ...
任何學校公開試成績都有起跌,何必太在乎什麼B1A/B/C呢?
而且如果本身唔係兩間聖小既學生,恐怕亦唔係咁易入到。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-7-25 08:59
兩間聖小勁既學生先入到,所以其實學校收生質素應該相當高,但係高收生質素反映唔到係 DSE 成績度,原因係 ...
現實學校無公佈過任何DSE成績, 好與唔好, 只係大家感覺而己

只係好好奇, 點解咁多年D家長都可以咁齊心, 連火點風聲都漏唔到出街

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Julybabe 發表於 19-7-25 09:17

well then.. this supports the thread above which says  ...

其實QC咁多年都係無主動公佈公開試成績, 只係有家長開心share學校既"非公開"既資料

所以學校唔公佈公開試成績, 係咪一定代表差呢?

DBS早幾年乜都唔公佈, 到近年有少許資料公佈, 其實反而成績係仲差咗.......

storymum 發表於 19-7-25 10:01
好奇一問,邊d學校係band 1A 而又明確分開公佈三大、八大⋯⋯DSE 成績?
你要全部資料都齊全兼詳細, 答案係: 沒有

pccw2017 發表於 19-7-25 10:54
係咪聖心私小入的比例高D ?
其實有可能係兩間小學部既學生水平下跌, 影響中學部成績

聖心書院2012年校務告開始無再公佈Pre-S1成績

2011年聖心書院Pre-S1成績, 各科都比對上一年差, 亦比同年既SJC差

加上聖心係2015年高調宣佈自行位唔會只收自己友

fefemom 發表於 19-7-25 22:56
私小對上四年每年三班畢業,大約100人,上書院有60-65人;津小每年5班,大約150-160人畢業,沒有公開升中派 ...
自行59個位,有20-30個係收街外人,所以書院基本上只能保証收~140個來自小學部既學生。津小升上書院人數應在90人內。
‹ 上一主題|下一主題