用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 .. ...
go

如果有父母助攻的band 1 生, 入了Band 1a/b 學校之後 ......   [複製鏈接]

lailaie 發表於 21-4-28 10:35
想請教, 如果有父母助攻的band 1 生, 入了 Band 1a 或 1b 學校之後, 會感到吃力或跟不上進度嗎?
父母助攻的 ...
本身hea, 如果又無天份, 唔好話入到B1A/B中學, 去到B1C都無運行.

978212    發表於 21-5-1 22:22
JojoDad    發表於 21-4-28 21:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 21-4-28 10:49
入左先算~每個小朋友的潛力無限~中學又是一個全新的開始~
每個人都有潛力, 但唔係每個人都可以係"適當時間"發揮到
主觀願望: 大個咗適諗就會發揮到

但現實有幾多個係咁?

978212    發表於 21-5-1 22:22
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

0030 發表於 21-4-28 11:22
回覆 hkpapa852 的帖子

甘我也想問下,band1B的二線小學學生,無補習,父母任由自己發揮,也從來不會同她 ...

何為英文麻麻先?

無論B1A/B/C, 甚至B2A, 英文都有要求.

本身水平唔好就要有更努力既決心, 如果無, 咁好大鑊

至於話選一間低一級係咪會輕鬆D呢?

現實係, 絕大部份B2A同B1C中學, 都只會比B1B/A既中學更催谷同注重學業

0030 發表於 21-4-28 14:10
回覆 Froggy_joe 的帖子

男仔我覺得不同女仔,女仔比較早熟,小學叻,可能到中學都無男仔甘叻,男仔中學發 ...
男仔中學發力起來,潛力無限

坦白講, 呢個9成9只係家長一廂情願既憧景

成真既機會呢........

最普遍既現實情況係, 到個仔想發力先知: 發得太遲

0030 發表於 21-4-28 15:12
回覆 hkpapa852 的帖子

但女仔好似小學好叻,怕到中學就無甘叻~特別系高中
目前DSE, 4(3)主科, 除數學以外, 其餘都對女仔有利
所以女仔讀女校, 高中選到心儀科目, 基本上可完勝大部份(無論發咗定未發力)既男仔

現實EDB統計中, 4主科成績, 3科都係女仔完勝男仔

Cliokohonda 發表於 21-4-28 15:55
中學咁難考入,梗係讀夠8年先走,EK女校兩年前升中都收左個13歲幾,我果啲未夠12歲升中,理應可以讀8年先 ...
咪係, 有好多大學, 未夠18歳唔收架!
梗係讀多2年中學啦!
‹ 上一主題|下一主題