用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 IB or GCE
go

IB or GCE   [複製鏈接]

workingmom 發表於 21-7-16 08:46
DSE 已經被GCE 或者ib考試完全比下去,
為咗孩子有更美好的將來
千方百計進入有ib或者GCE讀嘅學校, 先至能夠 ...
唔好每年都係度講埋呢D歪理啦!
成日只掛住話什麼IBDP/GCE學生搶學位, 坦白講, 佢地搶既學位, 係搶D乜人既學位?

又有幾多個真正既"對手"?

如果學生本身有本事, 考DSE都可以入Oxbridge, Ivy League

Joe8889    發表於 21-7-17 10:26
catf2    發表於 21-7-16 12:08
王家爸爸    發表於 21-7-16 11:06
asbb    發表於 21-7-16 10:29
b3410    發表於 21-7-16 10:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果目標係留港升學, 唔知修讀邊個學制可以得到以下既嘢呢?
1) 唔駛逐科自己去報考同交報名費
2) 出咗成績後可以再改科
3) 就算入唔到UGC, 仲有資助既SSSDP, 或者申請NMTSS
4) 另外, 仲可以用相關成績, 免試(免除其它筆試, 不過可能要面試)升讀國內100間以上大學既本科課程, 包括清華, 北大等名校

b3410    發表於 21-7-16 10:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 21-7-16 11:19
..

佢仲有唔少"精彩帖"呢!

2018年已知大學聯招不公
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3678393

所以咪繼續搵"好方法"入神科囉!

2X/3X年前, D有錢人已送子女去外國讀完IAL之後再返香港爭學位啦! (因為香港大學既學費係數一數二平之餘, 大學水準仲有番咁上下)

想入神科, 首先要"協助"自己孩子有"神一樣既學術成績"
如果唔認清自己實力, 盲目以為去乜乜學制就著數D, 只會自找麻煩

千算萬算, 可能N年後返國內三流大學讀完醫仲嚟香港仲馨香過係香港個兩間大學讀醫

rsx 發表於 21-7-16 16:17
https://www.hkptu.org/51053

葉生在有關問題出過聲

其實有不少人比葉生更早出聲,只係EDB一直無理

EDB一要解決問題好簡單,學UCAS整個自家製既tarIff conversion table並要8大跟就得。

不過可能會攪到神科收生分數低咗,令人覺得降咗Lv

reyskywalker 發表於 21-7-16 19:06
以我認知大學唔係under EDB,所以EDB搞咩都無用,除非JUPAS轉比EDB,好似小一同中一派位咁。不過大學肯唔 ...
大學唔係under EDB, 但3322呢個由EDB定既指標全港大學都要跟
大學新學科開唔開得成,又要睇EDB頭,所以EDB係咪無牙力呢?

reyskywalker 發表於 21-7-16 20:55
大學開新科唔係UGC批咩?
一般新既自資學位課程,必須經EDB審批,需要由UGC資助,才要UGC審批基本上新課程都係要先經EDB,開得成先有機會得到UGC資助

kiwi2007 發表於 21-7-18 10:15
路過,見到-大堆感觸良多的名字,講番兩句:
~香港高級程度會考 HKALE 的艱深度其實最少可媲美大學-年級 ...
今時今日,EDB管唔到,咪叫執行機關幫吓手囉

workingmom 發表於 21-7-17 23:52
用dse報外國大學仲唔抵, 中文英文通識 ,人哋都唔計,
數學如果冇考m1或者m2 , 好多理工科都唔收
仲有好多其 ...
呢間唔知算唔算外國大學, 人地講到明DSE core 科目要求:

https://www.undergraduate.study.cam.ac.uk/hongkong

Entry requirementsTypical Offer Level

The typical offer level for candidates taking the HKDSE will depend on the Cambridge course for which you are applying. Applicants will normally be expected to obtain:

Core Subjects

Grades of 5 in all core subjects, and grades of 5* in one or two relevant core subjects

dingyan 發表於 21-8-2 14:30
最難中文要夠5分。。

唔知係咪牛頭角津貼學校渣咗, 要求低好多

https://www.ox.ac.uk/admissions/undergraduate/applying-to-oxford/for-international-students/international-qualifications

入去選 Hong Kong

Accepted

Hong Kong Advanced Level Certificate, with grades of AAA

AcceptedAssociate degrees from Hong Kong, with a result of 3.8 or better
AcceptedHKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken from either Category A or Category C. Students taking one of the Mathematics extension papers (Calculus and Statistics or Algebra and Calculus) may count the extension paper as one of their electives. However, applicants for Mathematics are required to achieve 5* in the compulsory paper, 5 in one of the extended papers, and 5 in another subject

dingyan 發表於 21-8-2 14:51
牛頭角好得意喎,對core冇要求,其他科求其搵三個a?即係咪等於女仔要搵男朋友,話就話冇要求,其 ...
留意一點, 呢個只係 General Admission Requirement (即係類似3322咁)
佢講個 要搵番個別科目 相關部門查詢番最終既要求

不過如果要用M1/M2成績去考, 一定要計埋數學Core, 而且數學Core仲要攞5*, 都唔算容易

dingyan 發表於 21-8-2 15:00
嗯嗯,所以似乎意義不大,除非大把位得幾個3322爭啫。。至於對數嘅特別要求,似乎只適用於想讀數學系嘅小 ...
但現實係, 大部份中學, 可選修3X既人唔多 (一半或以下), 唔少學校所謂選修科既第3科, 就係M1/M2........

dingyan 發表於 21-8-2 15:53

HKDSE with grade 5s in three elective subjects, taken fr ...
要用M2必須計埋Maths Core, 仲要Maths Core 必須達5*
如果理解無錯,最低要求可能係:

Maths Core 5*, M2 5, 日文 5

係咪真係攞到CO嫁?

chingcat 發表於 21-8-2 18:44
其實 喺邊度睇到教育局話唔 改咗上限1/3?我頭先打去教育局佢話 上限唔可以over 50咋喎! 唔 ...

只係曾有學校透露EDB勸喻佢地將比例降低(但其實SPCC同真道近年讀IBDP既學生比例反而係高咗喎?)
亦聽聞有部分學校獲EDB批准開辦國際課程前已定下要求(未經證實)

小曳人 發表於 21-8-11 15:50
係,其實去到高中,自修IAL 唔難,認識唔少家長嘅仔女中5 開始考IAL,兩手準備報大學

最重要係IAL 可以分 ...
分開考都要係一年內考晒吧!
否則係咪真係有大學接受跨年度既IAL result呢? (我唔肯定)
‹ 上一主題|下一主題