用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學& (振華道)福建中學比較 ...
樓主: lolo272
go

中華基金中學& (振華道)福建中學比較 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 16-3-29 10:33
以前都聽過,但係相信應該唔多。B2頭就多啲。
收唔夠B1學生, 有位剩B2都要收嫁啦!

依家升中人數少咗, B1學生又有幾多個甘心入咗呢間放棄等派位結果?

王家爸爸  Agree   發表於 16-3-29 12:43
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anna59 發表於 16-3-29 22:08
其實可能中基同福建的banding 一樣,都是B1C至B2A,以前聽朋友講,佢個女間學校成績麻麻果D先入中基,所以 ...

又可以掉番轉諗, 中基似乎收B2學生較多, 但DSE成績(包括入U率)郤不比觀塘福中差, 咁大家又認為邊間好D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題