用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?! ...
樓主: 娃哈哈
go

原來真係會輸係起跑線,係唔係真係要補習?!   [複製鏈接]

娃哈哈 發表於 17-8-30 12:41
我一直都覺得小朋友可以玩就玩… 自由發展就好… 開開心心童年就夠~所以無特別迫我D仔女去讀書,或者學D ...
你需要攪清楚既係:
1. 女兒係校內全級排名
2. 學校過往大約有幾多學生可升讀坊間所謂既B1中學

如果你女兒係校內名列前矛, 而小學過往又有大部份(50%+)學生可升讀B1中學, 咁你女兒水平應該無問題, 問題係你親戚要佢地小朋友超前學習咗太多

如果唔係, 咁其實都無乜方法. 因為語文能力, 唔會短時間提升到, 尤其小朋友本身抗拒.

其實去到小六先諗呢個問題, 似乎有點遲了.........

Yanamami    發表於 17-8-31 21:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 17-9-1 15:31
就係咁到冇被人吋,實在有d失望加少少hurt
唔知搵 JL 補 St Joseph 係咪真係會掂D, 大家都叫 Joseph 喎, 係咪最好個學生姓 Li?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

娃哈哈 發表於 17-9-1 09:08
我只係諗~
自己果個年代臨會考就有雞精班,
所以估大型補習社應該會有呈分雞精班~
其實你知唔知呈分試係乜? 升中派位係點嫁?

Yanamami 發表於 17-9-1 16:03
我觉得唔知多……通常上黎求救多係呈-衰左要急救,而家开学先出帖,两个月補乜都救唔到啦。就算係呈分試雞 ...
如果搵大型補習社, 只適合打好底子, 不過呢D要一早做

應付呈分試, 一定要搵熟悉學校課程既補習社, 搵大型補習社? 嘥錢得嚟都唔會有咩效用

不過點都好, 8月先諗住救呈二, 成功機會好低

如果係為咗"賣廣告"出個咁既帖, 諗呢個方法個位實在太低智了, 應該好快俾 AI 取代

‹ 上一主題|下一主題