用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 TSL vs Raimondi
樓主: Isaacmommy
go

TSL vs Raimondi [複製鏈接]

Isaacmommy 發表於 18-4-3 20:06
代友人問: 值唔值得為 TSL 放棄 Raimondi?

如果小朋友係女仔,無謂諗TSL
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 18-4-6 11:13
WHY?!!!

TSL 女仔昇中成好很多喎... 可能英文好對女仔昇中更有幫助?

如何有本事考到直資中學,或已自行成功就係。

但如果最後要等統一派位……
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

tomcathui 發表於 18-4-6 11:55
基本上TSL人人都考直資,只是家長會否願意等抽獎,BAND1-3,情況不一,難以一概而論。小朋友有能力去哪都可發光 ...

全民皆考,唔代表全民皆有理想既offer。

考過小一都應該明白,考得多唔代表一定多offer

Isaacmommy 發表於 18-4-6 13:34
小朋友是男住港島, RC有校巴
叫佢自己諗吓,  日後升中, 想邊個Option:

Option 1: TSL
升中目標: 九華, 聖芳濟

Option 2: RCPS
升中目標: QC, 聖鄧, 高主教

Carry_On 發表於 18-4-6 14:39
我個係女,Raimondi 會好啲?
女仔日後留係油尖旺升中, 無乜選擇之餘, B1學生都有機會派入B2中學
‹ 上一主題|下一主題