用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入 ...
樓主: JackyHY
go

有冇人2017或2018年乙二、三填旅港/銀禧/黃笏南,然後入左?   [複製鏈接]

kncl 發表於 19-3-28 10:31
請問可有印象這位入旅港的同學是誇區還是本區的?因2018年有BAND 1b生乙七中聖羅撒﹙原區係九龍城網,中沙 ...
其實年年都有九龍城B2生偷雞入到聖羅撒, 乙7入到一D都唔出奇

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kncl 發表於 19-3-28 11:10
IC另外想請問2019這屆選校是否應保守D,是否BAND 1生填表時第五、六個志願便應放BAND 2校了?記得四年前大 ...
大部份校網, 我認為都應該用以下策略:

乙1心儀, 乙2-5按策略選自己可接受既本區/他區B1中學, 再盡填餘下本區/他區B1中學
之後再補番2-3間B2止蝕

新界有幾區, 南區同離島, 情況唔同, 可能要早D填番4-6間心儀B2止蝕

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kncl 發表於 19-3-28 15:56
謝謝資料,見表上話BAND 1女生入BAND 1校係93.09%,而非超過100%,所以才擔心。﹙九龍城網同其他網比較係唔 ...
坦白講, 只係估計, 無可能100%準

因為太多未能計算既資料, 如:

1. 有幾多B1學生入咗直資, 自行成功離場?
2. 有幾多B1學生, 申請咗轉網派位?
3. B1學生既男女比例
4. 直屬中學收取直屬小學B1學生既比例

所以, 如果百份比係80%以上, 我相信仍然係安全.

SPA_family 發表於 19-3-31 16:54
請問黃大仙區男仔,band 2最心儀係培敦,所以自一,甲一,乙一都填佢,但本區band 1位唔夠,驚抽唔入,如 ...
坦白講, B1學生會跌茖培敦既機會係有, 但人數唔會太多, 否則培敦就可以開多一兩班英文班了

B2男生乙1填培敦都係合理, 其實他區都無咩好選擇了
不過一定係盡填本區和他區B2中學先放B3中學

karenkittycat 發表於 19-4-4 16:45
唔係呀嘛?
我朋友的孩子屬 Band 1 都派唔到旅港,派咗叧一間  Band 1 ,當時自行面試撞期,打去問旅港可 ...

你朋友自行1同2係乜?甲123同乙1234又係乜呢?

奥脫福 發表於 19-4-5 23:22
無「甲四」架!
又發雞盲,將乙打咗做甲添

karenkittycat 發表於 19-4-6 13:31
三條一也是旅港

咁你朋加友個小朋友最後係咪入咗另一間自行既中學?

‹ 上一主題|下一主題