用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分
樓主: elbar
go

優才書院成績冒升 文憑試五科逾21分 [複製鏈接]

又係時間研究下咩叫"語言偽術":

在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。

解拆:
1. 前一句: 在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分,過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。
    指既係今年文憑試成績
    後一句: 過去亦平均近六成半學生獲大學聯招取錄。
    過去N年既平均表現
    一個數字用一年表現嚟講, 另一個用N年既平均表現嚟講, 會唔會有呢奇怪呢?

2. 在文憑試中學生最佳五科成績平均取得逾二十一分
    最佳5科, 唔一定包4大主科, 可以best 5有30分, 但中文得2分, 結果又唔達3322.
    如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 無埋由今年JUPAS率都係得~70%

所以資料要小心解讀.

Best 5成績中符唔符合3322, 可以差好遠!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JustAParent 發表於 15-10-13 10:24
係都要加兩腳既 ...
將含糊既說話解釋清楚俾大家聽, 我唔認為有問題.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

JustAParent 發表於 15-10-13 10:41
其他的不說, 可否解一下點解無理由 ? 幾多%先合理呢 ?

>> 如果全部學生平均best 5有21分係符合埋3322,  ...
如果:
全部學生平均best 5有21分係符合埋3322, 咁3322率應該100%, 但實際只有87%, 請看學校自己公佈既成績:
http://www.gtcollege.edu.hk/assets/2015_GT_4th_HKDSE_result.pdf

如果3322率100%, 再加上Best 5平均有21分, 無可能JUPAS offer少過8成吧! 除非個個學生都心頭高一定要入神科

晴晴小B 發表於 15-10-14 06:55
好鍾意你那個「信徒」既詞語,所以教主咪要定期派啲「聖水」比信徒提提神。真正學術強既學校,所公開既數據 ...
SPCC雖然公開既資料多,但其實都夾雜咗唔少語言偽術

cow 發表於 15-10-14 00:53
我都唔明點解咁多人嫉妒優才。

優才, 真道,港同,東九匯基,幾所新進直資的DSE成績都算好(其他無硏究), ...
真道都叫DSE成績好?
其餘3間我同意,不過我唔意人玩語言偽術啫。至少港同,匯基(東九龍)唔會玩呢D。

cow 發表於 15-10-14 08:17
睇真啲又真係麻麻地, 收翻真道。
學校公開既資料, 大家要認真研究, 睇清睇楚, 更加唔好盲目崇拜直資學校, 以為直資學校一定比官津學校好.

現實係, 目前香港既直資學校, 能係公開試有好表現既, 多數都係傳統名校轉直資個D, 只有極少部份新派直資, 能夠有所謂B1中學既水平

babie2    發表於 16-1-8 17:41

晴晴小B 發表於 15-10-14 08:01
但spcc各指標都非常強勁,應該可以肯定係全港三甲

SPCC各項指標的確出色, 所以我更加唔明佢做乜都要玩呢D.

講開語言偽術, 有講吓我覺得SPCC有D乜語言偽術:

上年SPCC高中畢業生既資料:
DSE 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2721
入U表現: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/news/2698

149個DSE考生, 3322率: 91.9%, 110人入3大

IBDP 成績: http://www.spcc.edu.hk/english/news_events/congratulations/2711

23個IBDP考生, 所部有本地/海外大學offer

校務報告(P.11-13):
http://www.spcc.edu.hk/attachments/2852_Annual_School_Report_2013-2014.pdf

問題:
1. 校務報告P.12中, IBDP考生有27人(網頁話得23人喎!)? 到同一頁最底一部份: F6(IB), 只有20個IBDP考生有申請本地大學學位? 20人共攞22個offer? 咁有冇人攞唔到?

2. 校務報告P.12中, F6(DSE), 149個DSE考生中本地大學分佈, 合共只有83.6% (咁是否只有83.6%考DSE既學生最後有本地大學offer?), 3大百份比為47%, 20.8%和6%, 合共: 66.8%. 咁入3大人數應為: 149x66.8%=106人.... 但網頁話有110人喎!

3. 如果DSE考生真係有83.6%得到本地大學offer (即~124人),  而IBDP有20個考生得到22個本地大學offer, 但總數只有126人升讀本地大學(校務報告P.12中既Student Exit), 咁到底有幾多DSE考生入? 有幾多IBDP考生入?

當中問題(1)和(2)中既數字落差, 到底係低級錯誤定, 定係語言偽術呢? 如果只係上年係咁, 可能係前者, 但翻睇過近兩三年既校務告同網頁既資料, 每年都係有唔相符既數據, 點解呢?

還要請高人指教了!

又講番Best 5 subject, 好似人地咁, 講明Best 5 subjects with core subjects at 3322 or better 咪幾好

fatman69 發表於 15-10-14 11:38
今年SPCC有30人入醫學院,17港大,13中大。淨係呢個數據就足夠做「神校中的神校」。

...

入Medic統計:
SPCC: 30 (HKU: 17, CUHK: 13)
QC: 24 (HKU: 20, CUHK: 4)
DGS: 22 (HKU: 17, CUHK: 5)

點解SPCC咁多人揀CUHK呢?

如果只計男仔, QC應該係至尊了!

小Monkey 發表於 15-10-14 12:58
medic
DBS 20 (HKU: 10 , CU: 10)
Headmaster announced during parent days

又諗起另一個有趣既問題.

QC同DGS只考DSE, 所以一定係用DSE成績入, 咁SPCC同DBS, 有幾多係用DSE成績入, 又有幾多係用IBDP成績入到去讀Medic呢?

小Monkey  Yes, headmaster didn't give further. He just mentioned the figure to let parents know students are    發表於 15-10-14 15:39

fatman69 發表於 15-10-14 13:41
用IB又如何?個個44,45分,同狀元有乜分别?
分別在於, 只考DSE, 係任何官津中學都可以免費就讀, 有得讀IBDP既學校, 最低消費起碼6千幾一個月, 即使學生本有身能力又適合, 但如果家庭經濟上有壓力, 都未必會讀IBDP

fatman69 發表於 15-10-14 13:55
一般考IB都係想出國讀,以我所知SPCC的IB考得好好,個個40以上。而DBS則一般,好多3X。

...
DBS IBDP 平均分都有39.X 嫁, 不過DSE就..... 我唔知呀, 佢都唔公佈, 聽聞都係因為中文唔掂囉!

其實依家香港有不少家長, 係諗住避開DSE, 想小朋友以 IBDP 成績入本地大學, 同想唔想出國, 已經無咁大關係

fatman69 發表於 15-10-14 14:22
因數據都係聽聞,不能作準,若平均39.8,即有一半人3X,另一半4X。
有統計:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558

fatman69 發表於 15-10-14 15:57
用SPCC、DGS等同優才比,對優才並不公平,大家應用真道、培僑、滙基等和優才比較。在此亦希望優才的成績要 ...
如果沒有清楚既資料, 根本無從比較.

如果真係要比呢4間, 滙基(東九龍)同優才係同級, 學術表現有B1中學水平, 另外兩間只達B2中學水平

cow 發表於 15-10-14 17:33
SPCC 同 DGS 的身形咁好,唔介意公開哂比人睇。身形無咁好既,遮住啲拜拜肉都可以掛。 ...
其實可以收收埋埋唔公開, 不過唔好著住件比堅尼又要加個大腰封咁古怪囉

王家爸爸    發表於 15-10-14 19:23

ANChan59 發表於 15-10-14 18:41
回覆 hkpapa852 的帖子

以往都冇乜公佈,校內家長講座才有詳細資料。會考高考年代已經是這樣安排,最不好 ...
其實如果唔係見過佢份簡介會上既畢業生去向統計, 我都唔覺得呢間學校咁鍾意玩語言藝術囉!

ANChan59  我講緊另一間直資。  發表於 15-10-15 10:57

ANChan59 發表於 15-10-15 10:32
You mean GT?
ANChan59 我講緊另一間直資。

哈哈.... 我地cross-over到亂晒添.....

kc1016 發表於 15-12-4 22:01
你好,我想問下其實優才係band幾學校呢?入三大大學率係幾多?

另如跟匯基比較,邊間好些?
撇除語言偽術, 以優才既3322率同達4級或以上既平均比率去計, 優才應可達B1B水平; 至於3大率, 優才無正式公佈過.

匯基亦算係B1B水平既中學, 今屆3大率差D, 得~15% (上屆有~27%)
‹ 上一主題|下一主題