用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒及優才
樓主: leungsiupig
go

聖羅撒及優才 [複製鏈接]

讀得傳統天主教女校, 就要預咗係嚴同唔輕鬆.

不過提提你, 教育局規定, 官津小學不能勸退學生, 6年小學中就最多只能要求學生留一次班, 犯規既學校如果被人投訴又成立既會好大鑊.

直資/私校就可以要求學生無限留班, 甚至勸退學生.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AgapePa 發表於 15-11-24 12:17
乜有人選校會考慮有無留班和勸退咩? 未讀就先擔心讀唔上!
世上有無100%學生都教得好, 考得好的學校 ? 什麼 ...
只計用直屬位, 大約可收回77.5%小學部既學生

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3003604
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hoivy 發表於 15-11-24 13:40
個表好清楚,超級有用.  題外話, 培正同聖家,聖心的覆蓋率好似偏低左d.
現實係咁, 只係好多人都忽略咗啫.

聖心, 聖家, 兩間小學駁上一間中學, 小學生個pool大咗, 機會自然少咗.

培正同民生, 小學係私校, 可以隨時加班, 依家有成6-8班小一, 每班仲要3X人, 但中學係津校, 唔可以隨便加班, 所以比例都係低.

不過, 培正中學係全港唯一一間係自行階段將所有學位留俾小學部既, 所以培正小學實際有65%學生可升番上中學, 而街外人唯一想入, 只有靠運氣 ---- 升中大抽獎時抽入

Boopoo 發表於 15-11-24 15:42
請問這個表是否覆蓋了全部直學校呢?
只包括所有達B1水平既津貼中學
‹ 上一主題|下一主題