用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

lui 發表於 16-5-17 11:30
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

...
Local school普遍寫中文不好?
就算不好, 點都唔會差過國際學校囉!

siden    發表於 16-5-17 11:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lui 發表於 16-5-17 11:54
佢以set 1為比對。事實set 1的IS學生是好過本地的。
何為Set 1? IBDP中既Set 1中文科嗎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準。

lui 發表於 16-5-17 12:56
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教 ...
想知小朋友係CKY/國際學校既中文能力同local school既學生有幾大差異? 其實有個好簡單既方法, 去到Y7,即係中一程度, 咁去考試局擺份小六TSA中文科past paper做去, 睇下擺到幾多分, 再同類似級數既中學既Pre-S1中文科既平均分比較, 咪大約估到去到咩程度 (不過Pre-S1係比小六TSA深, 所以只可以參考)

LL222 發表於 16-5-17 14:23
CKY中學係Year6開始。
咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度未及傳統學制學生既中文程度

MrBeast 發表於 16-5-17 17:16
有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難 ...

香港學校既種類其實好多好複雜, 以下係教育政定義既學校類別:

1. 官立學校
2. 資助學校 (津校)
3. 直接資助計劃學校 (直資)
4. 按額津貼學校
5. 私立學校
6. 私立獨立學校計劃學校

一般國際學校其實係屬於第5類, 但不少私立小學, 如聖心, 培正都係呢類.

ISF係屬於第6類, 呢類學校主要目的係開辦非本土課程既私立學校, 同國際學校一樣有收生要限制, 不過同國際學校相反, 係要收不少於70%本地學生, 以下係教育局既講解:
http://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/insiderperspective/insiderperspective20140421.html

ICS, VSA, CKY, 甚至音小都屬於私立獨立學校計劃既學校, 佢地唔一定係國際學校, 但多數都係以國際學校模式運作

MrBeast    發表於 16-5-17 18:33

siden 發表於 16-5-17 18:34
我冇咁膚淺。

你小朋友讀小學了嗎?
ISF唔係國際學校,因佢要收本地學生為主,但佢既課程內容,一定唔係local school。咁睇下大家點理解。

poonseelai 發表於 16-5-18 08:04
如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Priva ...
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。

poonseelai 發表於 16-5-18 08:11
咁直接叫非DSE
DSE只係考試,新高中課程叫NSS, 叫Non-NSS亦不錯, 不過小學呢?

dbchu 發表於 16-5-18 14:47
嗱~我都唔係話CKY英文唔好,但我果日去openday都有同感,
我就都聽到好多小朋友著住校服講英文嘅(依樣我都 ...
英文口音native, 除咗可能自我感覺良好d,我又諗唔到有咩用

hppa    發表於 16-5-18 18:11
siden  Exactly  發表於 16-5-18 15:05

ok3 發表於 16-5-18 17:55
幾native都冇用。人地都唔會當你係自己人。非我族類......
所以我之前係第二個帖到講過, 以為native口音有著數, 其實只係naive既想法

MrBeast  又或者冇common interest 冇野好傾,變成有口難言  發表於 16-5-18 18:35
siden    發表於 16-5-18 18:13

poonseelai 發表於 16-5-18 18:27
又無須咁講, 人人要求不同
語文, 我會著重能否用嚟溝通多過是否Native
最怕見果D人擬似一口Native English, 但郤將RIP寫做Rest In Piece
‹ 上一主題|下一主題