用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資中學開始接受申請 2018-19年
樓主: 小時了了
go

直資中學開始接受申請 2018-19年   [複製鏈接]

sensei 發表於 17-11-1 16:37
想請教, 協恩同百周年李兆忠, 你哋會點揀? 直資同津貼唔係考慮之列, 主要係諗跨區出九龍好, 定同區讀百周年 ...
英語水平, 同對升讀海外大學既支援, 可以好肯定係傳統名校, 如協恩會較好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 17-11-23 12:51
歐美大學無錢俾阿女去讀喇, 本身草根家庭, 香港/大陸/台灣大學都仲可以負擔到.

北京大學中文系呢排係我及 ...
如果係透過國內聯招方式入讀國內大學, 基本上仲有資助

去台灣我始終擔心, 日後有機會因為政治原因, 導致學歷資格係香港不被認可
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HMmummy 發表於 17-11-24 18:42
我也贊成台灣,因為我會睇埋價值觀;從台灣繪本和當地的文化,我會喜歡台灣的中文;不過要嚴選大學!

...

台灣民風太純,係度讀得書耐番香港未必頂得順D港男/港女
‹ 上一主題|下一主題