用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有冇類似蔡繼有的另外選擇?
樓主: shshmama
go

有冇類似蔡繼有的另外選擇? [複製鏈接]

soso3509 發表於 15-5-8 15:32
唔好話收入少左...
學費加人工唔加都一樣屎...
仲有通脹..左加右加好大條數..

要抵? 全港幾百間免費官津校你唔揀?

你係要揀傳統/大路學校以外既選擇, 就一定要付出, 仲有一定既風險.

No pay, no gain!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

soso3509 發表於 15-5-9 00:12
終於有人答我問題...

因為我區只得一間直資...同埋都未必岩我小朋友..又唔一定會收.

呢個帖本身既標題"有冇類似蔡繼有的另外選擇?"

CKY係一間一條龍私校, 小學用自己訂制既彷IB課程, 小五小六不設呈分, 要中途離開較難. 初中亦以自己訂制既彷IB課程, 加上要求學生考IGCSE等, 高中只考IBDP. 中小學12年完全不以香港傳統學校課程教授, 學生不能經JUPAS入大學.

咁specify, 即係話明白CKY係間咩學校, 只不過想搵另一間類似啫.

但你係講到原來話想講搵間啱自己既直資學校, 咁你就出個另一個帖問啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

MrBeast 發表於 15-5-10 11:31
考過先收, 仲要俾錢讀書, 一定馨香D

Soundervolt  定係自我感覺良好?  發表於 15-5-10 11:56

Soundervolt 發表於 15-5-10 12:49
當年我地盲椿椿,只係上校網搵下資料,覺得邊間直/私或津校適合阿仔就去報名同排位參加大抽獎,更加唔識Ian ...

以前有幾位前輩同我講, 幫子女搵學校, 應該由想入邊間中學開始諗; 本來我都不以為然, 但後再到個仔考K1發覺原來搵學校都唔係咁簡單, 於是的起心肝努力上網搵料, 當年亦有參加過一D"專家"講座.

可能個位專家俾我既印象麻麻, 加上佢D料太outdate, 所以我只好繼續自己去搵料...... 搵搵下有時見到D有興趣既野會去答下爹, 見到有人講錯野會去糾正或者寸下佢....

其實不斷搵資料都係想睇下心目中個幾間想個小朋友入到既中學同小學, "質素"是否能夠持續, 同埋大家選校心態有咩改變.

尤其當見到FB個D乜Sir物Sir都話可以做專家係度收人錢亂點, 更加要係EK呢度俾番D正確資料大家(如果我知既話)

呢D打發時間既野一定唔可以收錢, 係閒出下帖, 唔得閒/無心情就自閉隠世一下咪幾好. 一但牽涉金錢利益, 意見就好難再中肯, 慢慢變成一D我自己都唔欣賞個D"專家"咁求其答兩句敷衍人就唔好啦.

yumiee 發表於 15-9-17 01:22
回覆 hkpapa852 的帖子

見到你咁有經驗,想請教吓你.
坦白講, 任何官津小學, 要保持英文語境或者水平都唔係易事, 只有部份英文津小(如MCS, DPS), 或辦學團體寧意投資(如油天, 沙田呂明才)才會較好.
其實相比之下, 中文會難好多, 唔好太重英輕中, 唔係日後仲辛苦.

個人認為循衞理道會本身辦學較出色, 不過循道中學剛宣佈和小學"脫龍", 加上油尖旺區升中不利女仔, 選基華可能較好.
不過如果一定要選基督教男女校, 九龍區我會選35網奉基, 港島會選北循/丹循/衞理.

yumiee 發表於 15-9-18 18:40
回覆 hkpapa852 的帖子

奉基比循道及基華都好?
升中網, 奉基比循道好, 尤其係女仔

升中派位透明度, 奉基極高, 年年有詳情公佈, 起碼知過去3年表現係正常地持續上升 (因升中人數少), 但其如兩間呢?
循道以前有直屬中學, 大部份人已經直升上中學, 只有20-30個學生每年考入其它一線中學, 咁到底有幾多B1學生呢? 恐怕唔多, 否則循中點會話要減直屬位最後仲要脫埋龍吖!

至於基華, 一路只係"聽聞"有5成, 甚至話6成入B1, 但事實呢? 無資料我答唔到你.
‹ 上一主題|下一主題